Henrik läser till polis och vill jobba i norra Dalarna

Man på bryggan i Rättvik, utomhus

Henrik Viklund läser till polis på distans från Rättvik. Bild: Henrik Olars

Att besöka polisens husbil på Cykelvasan kan visa sig leda till ett nytt yrkesval. Det blev Henrik Viklund varse som nu läser till polis på distans.

Henrik kom traskandes med barnvagn i Lindvallen i Sälen på Cykelvasan i augusti 2018 när någon ropade på honom. Personen var från polisen och stod vid polisens husbil i syfte att väcka intresse för polisyrket. Den personen frågade om inte Henrik var intresserad av att bli polis.

– Jag hade visserligen sökt till polisen när jag var yngre men då kom jag inte in. Men nu kände jag att tåget hade gått, säger Henrik Viklund.

36 år gammal och med eget företag trodde Henrik att loppet var kört för att bli polis, men personen som ropade på honom var envis. Han hade nämligen själv gjort samma resa, nämligen att byta karriär något senare i livet.

– Vi stod och pratade en kort stund och mitt intresse väcktes igen. Jag sökte men upptäckte att jag behövde komplettera mitt engelskabetyg så jag kunde inte söka förrän i maj 2019. Jag gjorde testerna i september och fick antagningsbesket den 16 december 2019. Sedan började jag min polisutbildning i januari 2020.

Ett krav för Henrik var möjligheten att kunna läsa polisutbildningen på distans. Med sambo och två barn så har han liten möjlighet att vara borta på heltid från familjen. Men genom att läsa på distans från hemmet i Rättvik blev det hela enklare. Utbildningen är baserad på Linnéuniversitet i Växjö och dit åker han några gånger per termin.

– Man behöver vara på plats i Växjö ungefär fem veckor per termin och resten av tiden ägnas åt studier hemma, både individuellt men även som grupparbete.

Han går termin 3 just nu och har nyligen varit på fältstudievecka i lokalpolisområde Mora där han träffat blivande kollegor.

– Eftersom jag är stadgad i Dalarna så vill jag jobba så nära hemmet som möjligt. Lokalpolisområde Mora känns därför helt rätt för mig.

Henrik får möjlighet att söka sig till det lokalpolisområde han vill arbeta i efter examen redan i termin 4. Det finns inga garantier att få hamna där han vill, men Polismyndigheten gör sitt bästa för att studenterna ska få jobba där de vill, självklart med hänsyn till verksamhetens krav.

Henrik är ledare inom hockey för de minsta barnen (5-7-åringar) i Leksands IF under vinterhalvåret. Under sommarhalvåret är han ledare i mountainbike för IK Jarl i Rättvik i samma åldersgrupp.

– Jag brinner för att få jobba brottsförebyggande och gärna med ungdomar. Jag vet att man kommer att satsa på områdespoliser inom polisen de närmaste åren och det är en roll som jag lockas av, säger Henrik.

Om allt går som det ska inleder Henrik sin aspiranttjänstgöring i januari 2022 och blir sedan färdig polis till sommaren samma år.

Är du också intresserad av att bli polis? Läs mer på polisen.se/blipolis