Kvinna häktad för att ha lurat äldre på kontokort

En kvinna i 30-årsåldern är häktad misstänkt för en rad grova bedrägerier mot äldre personer i norra Stockholm. Kvinnan greps av polis vid en kontroll i Täby centrum förra veckan med flera stulna kontokort på sig.

Under förra veckan beslutade polisen i Södra Roslagen om en insats för att lokalisera kvinnan och eventuella medgärningsmän, som polisen misstänker har lurat en stor mängd äldre personer att lämna ifrån sig kontokort och koder.

Med hjälp av övervakningsbilder och vittnesuppgifter från pågående utredningar lokaliserade polisen kvinnan till norra Stockholm. Områdespoliser fick tillfälle att kontrollera henne i Täby Centrum och kunde konstatera att hon gjort besök på ett äldreboende i centrala Täby. Polisen hittade också minst fyra kontokort med tillhörande koder från äldre brottsoffer i hennes väska. Det ledde till att kvinnan greps på plats. 

Kvinnan är nu häktad och utredningen runt henne växer. 

- Hon är misstänkt för att systematiskt ha begått grova bedrägerier mot äldre utsatta och utelämnade brottsoffer, säger Per Åkermark på lokalpolisområde Södra Roslagen. 

Dömd sedan tidigare

Kvinnan är sedan tidigare dömd i tingsrätten till 1 år och 7 månaders fängelse för grova bedrägerier.  Domen är överklagad till hovrätten och i väntan på att domen verkställs eller ändras har kvinnan fortsatt begå brott.

- Vi har över tid hanterat brott mot äldre i ett brottssamordningsspår där de olika brotten utreds och samordnas. Vi arbetar med olika uppslag och försöker binda gärningspersoner till brotten. Det är prioriterade brott då det uteslutande handlar om särskilt utsatta brottsoffer, säger Per Åkermark på lokalpolisområde Södra Roslagen.

Polisen försöker även via olika informationskampanjer nå ut till äldre medborgare och deras anhöriga. Man besöker även pensionärsföreningar och samverkar med bland andra kommuner och intresseorganisationer.