Livstids fängelse för mord i bilverkstad på Östermalm

Hovrätten fastställde idag den 7 april livstidsdomen mot en man för mordet på en 28-åring och mordförsöket på en 27-åring i en bilverkstad i centrala Stockholm.

Den 30 december 2020 dömdes den tilltalade till livstids fängelse för mord på en person och mordförsök på ytterligare en person i ett garage på Östermalm. Idag, den 7 april, fastställde alltså hovrätten tingsrättens dom.

 – Det hör inte till vanligheterna att få en fällande dom i ett mord med skjutvapen i kriminella miljöer. Så vi är nöjda med domslutet, säger Carola Pettersson, polisens utredare i mordet och mordförsöket.

Mordet och mordförsöket är ett led i en konflikt mellan individer i kriminella nätverk. Men det är också en del i en våldsspiral som började med ett olaga hot i garaget den 6 mars, skadegörelse på ett café i Vasastan och slutligen sprängningen av samma café.

Utredningen visar att gärningsmannen var en kontrakterad skytt och alltså obekant med offren. Konversationer från krypterade chattar har också bidragit till att styrka motivbilden i utredningen.

Europol och krypterade chattar

Svensk polis har samarbetat med Europol och deras insats mot krypterade chattar. Företaget har tillhandahållit krypterade lösningar till sina kunder och bedömningen är att chattarna i stor utsträckning har använts i kriminella syften. I och med samarbetet med Europol har svensk polis erhållit krypterat innehåll som på olika sätt berikat förundersökningar avseende grova brott.