Åtal i omfattande sexualbrottsärende

Åtal har i dag väckts mot en man för ett stort antal våldtäkter och andra brott, främst sexualbrott. Åtalet omfattar 24 målsäganden. Brotten har bland annat ägt rum i mannens bostad på Nytorget i Stockholm.

En man född 1987 greps och häktades i november 2020, misstänkt för sexualbrott mot flera kvinnor. Genom tekniska undersökningar av bland annat filmer i mannens telefon och olika chattar har antalet brottsmisstankar och målsäganden successivt ökat under utredningens gång. Nu åtalas han för en grov våldtäkt och 23 våldtäkter. Därutöver åtalas han för bland annat grov fridskränkning, sexuella övergrepp och barnpornografibrott. Vissa av de 24 målsägandena, som alla är kvinnor, har utsatts för mer än ett brott.

Den omfattande utredningen har pågått hos polismyndigheten sedan hösten 2020 och innefattat en utredningsgrupp på tre personer som jobbat med ärendet på heltid. Stundtals har fler resurser kopplats in när stöttning krävts. Tack vare ett intensivt utredningsarbete har samtliga kvinnor i filmerna identifierats.

–  Utredningen har varit unik med tanke på omfattningen och den lilla grupp som hanterat ärendet. Vi har valt att jobba i en liten arbetsgrupp eftersom utredningen innefattat så känsligt material, säger utredare Rima Almadeh.

– De flesta av de åtalade händelserna inträffade under 2019 och 2020, men jag åtalar också för äldre brott, bland annat en våldtäkt som ägde rum 2012 och en som ägde rum 2013, säger kammaråklagare Helena Nordstrand som ansvarat för utredningen.

Tillvägagångssättet vid de flesta av de åtalade våldtäkterna har varit att mannen förgripit sig på kvinnorna när de sovit eller varit påverkade och att han i många av dessa fall också filmat övergreppen.

Rättegången inleds i Södertörns tingsrätt den 26 augusti kl. 0900 och beräknas pågå i 22 förhandlingsdagar. Tingsrättens målnummer: B 7816-20.

Kontakt

Kammaråklagare Helena Nordstrand, 010-562 59 94, är tillgänglig idag fredag den 13 augusti kl. 11-12.

Utredare Rima Almadeh, 010-564 22 19, är tillgänglig idag fredag den 13 augusti kl. 11-12.