Lugn start på årets björnjakt

Polisen genomför jakttillsyn i de fyra nordligaste länen för att kontrollera så att björnjakten bedrivs på ett regelmässigt sätt. Inledningen av jakten har varit lugn och stilla, säger polisens samordnare Joacim Lundqvist.

Den 21 augusti började björnjakten, och den pågår som längst till den 15 oktober eller fram till dess att alla björnar skjutits. Polisens uppdrag kring björnjakten handlar om att arbeta aktivt med att förebygga, ingripa mot samt utreda jaktbrott.

Arbetet utgår ifrån såväl nationella direktiv som ur det lokala perspektivet. Jakttillsynen, som nu genomförs i samarbete med Länsstyrelse i respektive län, innefattar bland annat besiktning av skjutna björnar samt kontroller av skottplatser, licenser och nykterhet med mera.

— Summerar man helgen som gått så har vi hittat ett tiotal oanmälda åtlar, men ingen har rapporterats för överträdelse eller brott. Det har varit god stämning i jaktlagen och vi har haft trevliga möten och bra diskussioner med jägarna, säger Joacim Lundqvist.

Polisen har en god samverkan med jägarkåren och andra i frågan insatta aktörer vilket är viktigt för att kunna bedriva ett framgångsrikt arbete mot illegal jakt. För licensjakten råder särskilda villkor som du som jägare behöver känna till. Du hittar villkoren i sin helhet på respektive Länsstyrelses webb.