Medaljer till fyra modiga medborgare i polisregion Öst

  • Wilma Andersson tillsammans med Anders Lundmar
    Wilma Andersson tillsammans med Anders Lundmark, yttre befäl i LPO Södra Vätterbygden. Bild: Johnny Gustafsson/polisen
  • Roger Petersson
    Roger Petersson avbröt ett pågående våldtäktsförsök mot en tonårsflicka i Eskilstuna. Bild: Johnny Gustafsson/polisen
  • Carina Lennquist, biträdande regionpolischef, delar ut medborgarmedalj till Jan Cserpes.
    Carina Lennquist, biträdande regionpolischef, delar ut medborgarmedalj till Jan Cserpes. Bild: Johnny Gustafsson/polisen
1/3

Roger avbröt ett pågående våldtäktsförsök och Jessica avbröt en misshandel. Wilma hjälpte en försvunnen treåring och Jan räddade livet på en motorcyklist. Nu har de fått medborgarmedalj i silver av polisregion Öst.

– Jag blir hoppfull inför framtiden när vi har medborgare som er. Ni har ingripit på olika sätt och ni har alla visat civilkurage. Det behöver vi mer av i samhället. Medaljerna är ett hederstecken och jag hoppas att ni känner er stolta över era insatser, säger Carina Lennquist, biträdande regionpolischef i polisregion Öst.

Avbröt våldtäktsförsök

Roger Petersson avbröt ett pågående våldtäktsförsök mot en tonårsflicka i Eskilstuna. Han tog dessutom upp jakten på gärningsmannen, vilket gjorde att polisen kunde gripa den misstänkte. Roger följdeefter mannen samtidigt som han pratade med polisen i telefon. När mannen sprang in på en mack kunde polisen gripa mannen, tack vare Rogers information. Den misstänkte gärningsmannen är misstänkt för två ytterligare försök till våldtäkt med samma modus.

Räddade livet på en motorcyklist

Jan Cserpes ingrep vid en trafikolycka utanför Värnamo och räddade livet på en motorcyklist. Vid en allvarlig trafikolycka lyckas han med avsnörande förband minska blodförlusten hos den drabbade. Räddningspersonal på olycksplatsen samt sjukvårdspersonal på Värnamo sjukhus berättar att Jans sjukvårdsinsatser på platsen direkt efter olyckan räddade livet på motorcykelföraren.

Avbröt misshandel

Jessica Lindberg avbröt en misshandel i ett köpcentrum. Tre personer angrep en kvinna. Jessica lyckas avbryta misshandeln och larmade 112. Tack vare Jessicas agerande, civilkurage och vittnesmål kunde tingsrätten i Norrköping i december 2020 döma en person för misshandel och försök till grov stöld samt en person till försök till grov stöld. Den tredje personen uppehåller sig inte längre i Sverige men kan komma att dömas senare.

Hjälpte försvunnen treåring

När en treåring flicka försvann från sina anhöriga i Jönköping fanns Wilma Andersson där som en räddande ängel. En liten flicka klev på en buss utan att några anhöriga upptäckte det, och åkte iväg med bussen. Wilma Andersson förstod att något var fel när hon såg den lilla flickan sitta ensam på bussen. Ingen annan reagerade. Wilma tog därför med sig flickan av bussen och ringde polisen som kunde ta med flickan till hennes familj. När Wilma klev av bussen med flickan hade hon åkt fem kilometer från platsen där hon försvann, Wilmas agerande gjorde att flickan snabbt kunde återföras till sina anhöriga oskadd, glad och nöjd.

Fakta medborgarmedalj

Polismyndighetens medborgarmedalj för rådigt ingripande instiftades 2017.

Medborgarmedaljen i silver kan tilldelas personer som inte är anställda vid Polismyndigheten och som har:
visat särskild rådighet vid ett ingripande som skett för att hjälpa polisen att utföra en arbetsuppgift och som skadats till följd av ingripandet, eller annars visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.