Polisen deltog vid invigningen av World Pride

Polisens deltagare med Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, i spetsen.

Polisens deltagare med Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, i spetsen. Bild: Åsa Hedberg

World Pride och Malmö Pride invigdes på torsdagskvällen med en parad på Malmö stadion. Det var en pandemianpassad parad som tågade in längs löparbanan inför en glest placerad publik, men solen sken och paraden bjöd även på flera artistuppträdanden.

Polisen hade tio representanter i paraden, vilket var maxantalet för vad man fick delta med. I täten gick Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Carina Persson, polischef i region Syd och Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i Malmö bar en banderoll med texten ”polisen för alla”.

– Det är viktigt att vi inom polisen visar att vi tar ställning för alla människors lika värde och att man har rätt att älska den man vill. Vi polisanställda är människor som alla andra och det är viktigt att vi har ett klimat internt där vi kan prata om dessa frågor, säger Carina Persson.

I år är Malmö tillsammans med Köpenhamn värdar för världens största Pride-evenemang. Operasångaren Rickard Söderberg var en av kvällens värdar och bland de hemliga gästerna fanns Loreen. Antalet deltagare i paraden var begränsat till 600 och cirka 3000 åskådare kunde sitta på läktarna.

– De senaste åren har vi tagit flera kliv genom att jobba mot sexuella trakasserier och för likabehandling, men det finns väldigt mycket kvar att göra. Det känns viktigt att vi idag är med i Prideparaden, men det som är ännu viktigare är vad vi gör alla andra dagar. Alla människors lika värde och att vi är en polis för alla är något vi måste bära med oss i vardagen, säger Carina Persson.

Polisen kommer att finnas på plats på flera ställen i Malmö under World Pride den 12 till 22 augusti. Personal från polisområde Malmö, från polisens kontaktcenter och från den regionala demokrati- och hatbrottsgruppen kommer att berätta om sitt arbete.