Två män åtalas för omfattande sexualbrott mot barn

Infiltration och hemliga tvångsmedel har bidragit till att två män i förra året greps för omfattande sexualbrott mot barn. Åklagarmyndigheten har i dag väckt åtal mot de båda männen.

Den 7 augusti 2020 greps två personer i en koordinerad insats i både Stockholm och Eskilstuna för sexualbrott mot barn. I samband med tillslagen beslagtogs ett flertal datorer vilka innehöll stora mängder övergreppsmaterial.

– Efter ett omfattande underrättelsesarbete kunde polisen genom att infiltrera ett antal individer genomföra ett tillslag och inhämta tillräcklig bevisning för åtal. Att dessa två personer greps, anhölls och senare häktades har också lett till att flera andra personer blivit misstänkta och sedan dömda för grova sexualbrott mot barn i andra delar av Sverige, säger Christer Nilsson, chef utredningsenheten, Noa.

Noa:s utredningsenhet har biträtt region Öst som i huvudsak har lett utredningsarbetet och genomfört analysarbetet av allt material.

– Samverkan med Noa och Åklagarmyndigheten har varit av stor vikt för att vi ska nå framgång i ärendet. Det fortsatta utredningsarbetet har också lett till att både ytterligare misstänkta gärningsmän och barn har identifierats och att ytterligare övergrepp har kunnat förhindras, säger Carl-Johan Ekenblom på regionalt it-brottscentrum, polisregion Öst.

Polisen arbetar uthålligt och fokuserat för att lagföra gärningspersoner och se till att de mest sårbara i samhället kommer bort från en miljö av sexuella övergrepp.