Åtal väcks efter våldsamt upplopp i Borås

14 personer åtalas i dag för brott i samband med ett våldsamt upplopp i stadsdelen Norrby i Borås.

Den 22 juni bröt oroligheter ut i stadsdelen Norrby i Borås. Vad som orsakade händelserna har inte helt kunnat klargöras, men en utlösande faktor tros vara en misshandel på en fotbollsplan. Ett hundratal personer samlades därefter och två grupper kom i konflikt.

Av de 14 åtalade är 11 personer misstänkta för våldsamt upplopp. Tre personer är misstänkta för grov misshandel och en för grovt brott mot knivlagen. Ytterligare tre personer är åtalade endast för grov misshandel. De misstänkta är mellan 15 och 53 år.

Stort antal förhör genomförda

Under utredningen har polisen genomfört ett stort antal förhör med boende på Norrby.

– Det har varit ett omfattande arbete att granska, bedöma och sammanställa övervakningsfilmer för att kunna identifiera de misstänkta, säger Göran Arvidsson, polisens utredningsledare.

Utredningen visar att det våldsamma upploppet inträffade på Norrby tvärgata i Borås, i ett skede när polisen försökte lugna ned den oroliga stämningen och stoppa händelseutvecklingen. Enligt åtalet inträffade den grova misshandeln en stund senare på Östgötagatan. Flera personer ska då ha gått till angrepp mot en målsägare med slag och sparkar.

– Bevisningen består framförallt av filmmaterial från polisens övervakningskameror samt dokumentation och vittnesmål från poliser om händelserna och det efterföljande arbetet, säger Joel Pollnow, kammaråklagare vid Borås tingsrätt.

Läs Åklagarmyndighetens pressmeddelande

Utsatta områden – polisens arbete

Stadsdelen Norrby i Borås är ett av polisens särskilt utsatta områden.

Utsatta områden – polisens arbete