Behåll klapparna själv!

Julklappar

Bild: Polisen/Maria Hällqvist

Juletid innebär för många av oss en stressig tid. Vi på polisen märker tyvärr att det även är en stressig tid för tjuven, som också ska hinna med att få del av så mycket som möjligt av julhandeln.

Tidigare år har en vanlig typ av stölder inträffat på parkeringarna vid våra stora butiker. Stressade kunder skyndar ut till den parkerade bilen för att lämna klapparna, sen lämnas bilen för nya inköp. Tjuven som troligen suttit och sett det hela kan då enkelt tömma bilen, ta klapparna och skynda vidare till nästa parkering.

  • Tips nr 1: Lämna aldrig bilen med julklapparna obevakad!

Näthandeln förväntas ju slå rekord i år och det kan innebära andra utmaningar, exempelvis när det gäller transportstölder och kortköp på nätet. Transportstölder är till största delen transportföretagens ansvar. Det du själv kan tänka på är att se till att paketen aldrig lämnas obevakade utanför bostaden eller på annan plats.

  • Tips nr 2: Se till att du eller någon annan i familjen eller granne är hemma när paketet levereras. Annars är det säkrare att hämta paketet hos ombud.

Handlar du med kort på nätet kan du tänka på att kortet och kortuppgifterna är ett värdeföremål att jämställa med lika mycket kontanter eller kredit du har på kontot. Seriösa betalningsförmedlare som Klarna, Dibs och Paypal har oftast högre säkerhet än många enskilda företag. Använd gärna hemsidor som använder sig av 3D Secure. Handlar du från en privatperson via nätet ska du aldrig betala varan i förskott. Säkrast är ett personligt möte där du betalar varan efter att du sett den.

  • Tips nr 3: Använd bara säkra betalningslösningar.

Tänker du på dessa tre tips har du ökat förutsättningarna för en trivsam, trygg och fridfull jul!

Stölder ur bilar

Skydda dig mot kortbedrägerier