Dom gällande koppleri i Falun

Idag föll domen i det människohandelsärende som har utretts, sedan i början av året, i Falun.

Tingsrätten i Falun har nu dömt en kvinna till fängelse i 1 år och 6 månader för koppleri. De har också dömt en man till 1 års fängelse för koppleri.

Människohandelsgruppen har, tillsammans med flera andra enheter och grupper inom Polisregion Bergslagen samt åklagarmyndigheten, arbetat aktivt med detta ärende sedan början av 2021 och efter en del spaningsarbete gjorde man tillslag mot den aktuella massagesalongen den 24 maj.

En kvinna, född -84, greps på platsen och senare samma dag greps en man. De båda blev anhållna som misstänkta för grovt koppleri. Mannen släpptes innan häktning och han är inte längre misstänkt för brott.

Den 26 juli greps en annan man, född -85, och han blev anhållen och häktad. Kvinnan och mannen blev åtalade för grovt koppleri. Man har hållit sammanlagt 17 förhör med de båda misstänkta som hela tiden har nekat till brott.

Ca 200 män har identifierats som misstänkta för köp av sexuell tjänst. Hittills har ett 70-tal män delgivits misstanke om brott. 19 stycken har erkänt och till dem har åklagaren utfärdat böter. En man har erkänt försök till köp av sexuell tjänst. Åldersspannet på de misstänkta sexköparna är 18-80 år.

Vad gäller de misstänkta som inte har erkänt brott så kommer förundersökningsledaren ta ställning till vilka ärenden som kommer att redovisas till åklagaren. Åklagaren tar därefter ställning till om det ska väckas åtal.

Människohandelsgruppen fortsätter arbetet med att förhöra misstänkta männen som ännu inte har blivit förhörda.