Fem personer dömda till fängelse efter stöldvåg av bilar

Fem personer har dömts till fängelse mellan ett år och ett år och sex månader samt utvisning för att ha stulit bilar över hela landet. Ligan har gjort korta stöldräder och använt ett digitalt nyckelverktyg.

De fem männen tillhör ett stort internationellt brottsnätverk från Östeuropa som står bakom över 50 bilstölder i Sverige under 2021. De har även begått liknande brott i på andra håll i Europa. Stöldturnén tog slut i september när gränspolisen i Stockholm, tillsammans med andra enheter, grep männen när de försökte föra ut två bilar i Nynäshamn. De hade då varit i landet i drygt ett dygn.

Allt började med att Larmtjänst kontaktade polisen tidigare i år när de såg att vissa modeller av bilmärkena Lexus och Mazda stals oftare än tidigare. Informationen var att tjuvarna stal flera bilar under några dygn för att sedan göra ett uppehåll under ett par veckor, för att sedan återkomma. Mönstret upprepades under flera månader och minst 50 bilar stals på samma sätt.

Polisen säkrade dna på en av de påträffade bilarna. Det tillhörde en person från Östeuropa som begått liknande brott tidigare. Gränspolisen i Stockholm som är specialiserade på internationella brottsnätverk ledde utredningen. De började kartlägga nätverket och hittade snabbt flera personer som varit i Sverige vid tiden för stölderna.

– När vi förstod deras tillvägagångssätt var det bara att vänta på att de skulle komma tillbaka, och slå till då, säger Monica Krüger, gruppchef på gränspolisen i Stockholm.

Ligan greps i en koordinerad insats 

Det visade sig senare ske enligt plan. Stöldligan åkte in via en hamn i södra Sverige och stal två fordon samma natt i Boråstrakten. Kvällen efter försökte två av dem åka ut med bilarna via hamnen i Nynäshamn. Bilarna var försedda med utländska skyltar, registreringsbevis och nycklar till bilarna. Övriga tre personer befann sig i närheten för att övervaka platsen och se till att de stulna fordonen kom med på färjan. Deras plan var att de skulle stanna för att stjäla ytterligare två fordon, något som stoppades då samtliga greps i polisens koordinerade insats.

– Det kändes oerhört bra att alla greps och bilarna säkrades. De följde det förutspådda tillvägagångssättet och hade ingen aning om att vi fanns på plats, säger Monica Krüger.

I bilen som sällskapet hade rest in med hittades brottsverktygen de använt till stölderna och även tillbehör för att stjäla ytterligare två fordon

– De har använt något som kallas KPD, Key Program Device, ett verktyg som stoppas in i bilens OBD-uttag och som inom några sekunder skapar ny nyckel till bilen, säger Monica Krüger.

De internationella nätverken är kända för att snabbt förändra sitt tillvägagångssätt efter de åtgärder som sätts in av polis eller annan.

– Det här är den första fällande domen vad jag vet i Sverige med detta tillvägagångssätt, ett modus jag tror vi kommer se mer av framöver. Nu ska vi se till att informationen även delas med våra kollegor i övriga Europa för att stoppa dem som ännu är på fri fot, säger Monica Krüger.

Samtliga fem personer dömdes till fängelse och utvisning för stöld eller häleri av de två tillgripna fordonen och tre av dem även för förberedelse för stöld av ytterligare två fordon.