Fokus på nykterhet vid trafikvecka i Stockholm och på Gotland

Runt en tredjedel av alla dödsolyckor i trafiken är relaterade till alkohol och eller droger. Den 6 - 12 december genomför polisen i region Stockholm och Gotland en trafikvecka med fokus på nykterhet.

– Arbetet kommer att ske genom synliga trafikkontroller och genom dold övervakning och vid våra kontroller uppdagas mängder av andra brott, säger Hans Nilsson som är gruppchef på trafiksektionen i Stockholm.

Polisen arbetar aktivt med nollvisionen som innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Polisen stoppar och kontrollerar dagligen onyktra förare i trafiken och i många fall beror detta på uppmärksamma medborgare som ringer polisen.

Samverkan för ökad trafiksäkerhet

När polisen upptäcker en förare som är påverkad av alkohol och droger erbjuds denne kontakt med vården. Detta är en del i metoden ”Smadit” (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), som är ett samarbete mellan flera myndigheter i syfte att erbjuda stöd till misstänkta rattfyllerister. Inom ramen för Smadit erbjuds samtal med vården inom 24 timmar.

Trafiksäkerhetsarbetet engagerar flera myndigheter och organisationer. Vi hjälps alla åt för att öka tryggheten i trafikmiljön. Trafiksäkerhetsveckan är en av många trafikveckor som polisen genomför varje år.

Polisens arbete med trafik