Pressinbjudan: Gärningsmannen är man – så kan brott i nära relation förebyggas

Män är överrepresenterade som gärningspersoner och står för den absoluta majoriteten av våldsbrotten i samhället. Vad beror det på? Hur kan samhället arbeta förebyggande? Och vilken roll spelar dagens mansnorm i sammanhanget?

Polisen har de senaste åren intensifierat arbetet kring särskilt utsatta brottsoffer. Det handlar framför allt om våldsbrott mot kvinnor och barn, som våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexualbrott mot barn. Det är grova brott som är högt prioriterade inom polisen. Men vad vet vi om förövarna? 

I samband med de mänskliga rättighetsdagarna i Göteborg anordnar polisen, Länsstyrelsen i Västra Götaland och föreningen Män ett seminarium med fokus på mäns överrepresentation som förövare i brottsstatistiken, om normer och om förebyggande insatser.

Mänskliga rättighetsdagarna

Tid och plats:

När: 6 december kl 11.30
Plats: Lilla Scenen, Svenska mässan.

Efter seminiariet finns möjlighet för media att ställa fördjupande frågor på temat och genomföra enskilda intervjuer med medverkande deltagare.

Pressmötet: lokal R3, plan 2, Svenska mässan, kl 12.30. För tillträde krävs ackreditering – anmäl deltagande till samuel.hedberg@polisen.se senast klockan 9.30 den 3 december.

Kontakt 

Vid frågor om seminariet och polisens medverkan under MR-dagarna: Samuel Hedberg, kommunikatör, telefon 073-049 76 44.