Nu inför Sverige krav på covidintyg för resenärer från Danmark

Passkontrollant i uniform med ryggen mot kameran. Framför henne syns bilar och lastbilar i kö till att passera gränskontroll.

Bild: Polismyndigheten

Från och med den 21 december måste utländska resenärer från Danmark visa upp covidintyg vid inresa till Sverige.

Regeringen har beslutat att återinföra reserestriktioner från de nordiska länderna för att minska smittspridningen av covid-19. Gränspolisen i region Syd förbereder sig som bäst på att hantera utökade kontroller vid gränserna mot Danmark från och med midnatt till den 21 december.

- Resenärerna kommer att uppleva en hög närvaro vid gränskontrollerna och det kan drabba dem i form av köer inte minst på Öresundsbron. Vi räknar ändå inte alls med att det blir så stor påverkan som då inreseförbudet infördes för ett år sedan, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

Utländska resenärer behöver ha ett EU:s digitala covidintyg (i form av ett vaccinationsintyg, ett testintyg eller ett intyg om tillfrisknande), ett motsvarande intyg eller ett likvärdigt vaccinationsintyg för att få resa in i Sverige. Det är den enskildes ansvar att försäkra sig om att det intyg man har är giltigt för passage in i Sverige.

-  Som resenär ska man se till att ha sitt covidintyg i ordning och antingen nedladdat digitalt i mobiltelefonen eller utskrivet på papper. Annars är risken stor att man blir avvisad. Det är inget vi önskar, säger Mats Berggren.

Undantag från reserestriktionerna

Svenska medborgare får alltid resa in i Sverige. Även vissa utländska medborgare undantas från reserestriktionerna. Det gäller bland annat personer under 18 år, personer som stadigvarande bor i Sverige, personer anställda inom transportsektorn som kör yrkesmässiga transporter och personer som arbetar vid danska myndigheter eller andra danska offentliga organ och som i tjänsten reser via Sverige mellan Bornholm och en annan del av Danmark.  

På polisen.se finns aktuell information om vad som gäller för inresa till Sverige under pandemin.

Att resa till Sverige från utlandet under coronapandemin