Nu införs krav på negativt covid-19 test vid inresa till Sverige

Polisen befarar att många utländska resenärer kommer att avvisas vid gränskontrollerna för att de inte följt de tuffare inresereglerna som införs natten till den 28 december.

Smittspridningen ökar snabbt i Sverige och övriga Europa och därför har regeringen beslutat om skärpta inreseregler. Det betyder att de allra flesta som reser in i Sverige och som är äldre än 12 år behöver visa negativt covid-19 test från och med den 28 december.

-  Resenärerna kommer att uppleva en hög närvaro vid gränskontrollerna i region Syd. Vi råder ingen att chansa på att komma in i Sverige utan att ha med de intyg som krävs, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

För att resenärer ska påverkas så lite som möjligt har polisen ökat sin bemanning och samverkan sker med Öresundskonsortiet och transportörer av tåg, färjor och flyg.

-  Kontrollen av negativt covid-19-test kräver manuell hantering och tar sin tid. Dessvärre får resenärer räkna med köer, både vid Öresundsbron i rusningstrafik och vid Hyllie där vi kontrollerar tågresenärer som reser in ifrån Danmark, säger Mats Berggren.

Informationen på polisen.se kommer uppdateras när ändringarna träder i kraft den 28 december. Innan dess hänvisar vi till regeringens frågor och svar om inreseförbudet och övrig information på regeringen.se

Undantag från inreseförbudet

Det finns några undantag från inreseförbudet som börjar gälla den 28 december, bland annat för:

Gränspendlare

För utländska medborgare som kan visa att de återkommande (minst en gång i veckan) passerar gränsen för att utföra arbete eller studera i Sverige eller i något annat land räcker det att den resande kan visa upp ett vaccinationsintyg eller ett intyg om negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion där testningen har utförts inom en vecka före ankomsten. 

Transitresenärer mellan Bornholm och en annan del av Danmark

Utländska medborgare som kan visa att de ska resa via Sverige mellan Bornholm och en annan del av Danmark, i någondera riktning, undantas helt från inreseförbudet och behöver inte visa upp någon form av covidintyg i samband med gränskontrollen. För att omfattas av detta undantag krävs att man kan visa att det rör sig om en transitresa. Det görs enklast genom att man visar upp någon form av färdbiljett.