Polis och Kronofogde i gemensam insats

Kronofogden kunde genomföra utmätningar och polisen upptäckte narkotika-, dopnings- och bidragsbrott samt brott mot folkbokföringslagen på flera platser i Uppsala.

Insatsen genomfördes på ett flertal adresser i Gränby och Gottsunda som en del av polisens strategi mot kriminell nätverksmiljö i syfte att identifiera och återta brottsvinster, försvåra en kriminell livsstil samt störa den organiserade brottsligheten. Arbetet gjordes under tisdagskvällen den 14 december.

- Denna samverkan mellan polisiära förmågor och externa parter kommer fortsatt vara en del av vår strategi för det påbörjade arbetet med GVI, säger Tobias Ahnlund, strategisk samordnare i arbetet mot kriminella nätverk.

GVI, Group Violence Intervention, är från början en amerikansk metod för att arbeta mot grovt våld. Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med målet att använda metodiken.

- Förutom de ekonomiska tillgångar som säkrades med hjälp av Kronofogden, uppstod flertalet misstankar om narkotikabrott, dopingbrott samt så kallade välfärdsbrott det vill säga delar av nätverkskriminellas illegala metoder att tjäna pengar, säger Tobias Ahnlund.

Insatsen genomfördes av lokalpolisområde Uppsala/Knivsta i samverkan med Kronofogen med stöd från polisens regionala underrättelsecentrum.

- Jag är mycket nöjd med både genomförandet och resultatet som våra ingripandepoliser har uppnått tillsammans med Kronofogden, säger Robert Lantz, polisinsatschef .

 

Resultat misstänkta brott

  • Bidragsbrott
  • Dopningsbrott
  • Folkbokföringsbrott. Minst fem misstankar, fler bedöms tillkomma
  • Narkotikabrott
  • Cirka åtta hekto hasch i beslag
  • Utmätningar. Preliminärt värde, cirka 30 000 kronor