Polismyndigheten positiv till att HD prövar morddom i Valsta

En man friades av Svea hovrätt för ett mord vid busshållplats i Valsta i oktober. Nu prövar Högsta domstolen målet.

– Det är bra och viktigt att Högsta domstolen prövar den friande domen och att det klargörs vilka krav som gäller vid indiciebevisning, säger Christian Jofur, operativ samordnare grova brott Stockholm polisområde nord.

Det var den 2 oktober 2020 som en man sköts med flera skott av en person från nära håll, vid en busshållplats i Valsta i Märsta. Flera personer blev vittne till mordet, där mördaren därefter försvann från platsen på en elsparkcykel.

En man åtalades senare och dömdes av tingsrätten till livstids fängelse. DNA-spår hittades på en jacka i den dömde mannens bostad, som liknade den som mördaren haft på sig vid mordet. Det hittades även DNA-spår på hylsorna på brottsplatsen.

Den dömde mannen överklagade till hovrätten som i stället frikände mannen, då rätten menade att en annan gärningsperson inte helt kunde uteslutas.

Riksåklagaren Petra Lundh överklagade i höstas hovrättens frikännande dom till Högsta domstolen. Nu står det klart att prövningen kommer äga rum.

– Vi anser att det blir en vägledning för vilka krav som kan ställas vid indiciebevisning, och vilka riktlinjer som ska gälla vid sådana mål som är särskilt vanliga för våldsbrott i gängmiljö. Högsta domstolens utslag blir en viktig guidning för hur svensk polis ska bedriva sina förundersökningar avseende grova brott i framtiden, säger Christian Jofur, operativ samordnare grova brott Stockholm polisområde nord.