Stort antal stölder ur företagsbilar

Under natten till onsdagen har ett 15-tal företagsbilar i Västerås utsatts för stölder. Polisen uppmanar nu företagare i Västerås, Uppsala och Enköping att vidta åtgärder inför jul- och nyårshelgerna.

Klockan 22:36 på tisdagskvällen larmades polisen till Gustavsviksgatan i Västerås där förbipasserande misstänkte att någon försökte bryta sig in i flera fordon. När polisen kom till platsen visade det sig ha varit inbrott i sex företagsbilar, och det var flera olika företag som hade drabbats av stölderna. Polisen upprättade en anmälan om stöld, men i nuläget finns ingen misstänkt.

Klockan 06:00 på onsdagen upptäcker ett företag på Elektrodgatan i Västerås att att det har varit inbrott i sex av företagets bilar. Enligt företaget ska stölden ha skett någon gång under natten. En polispatrull beordrades till platsen för att dokumentera brottsplatsen och säkra eventuella spår. Efter en kontroll i området hittades ytterligare företagsbilar som hade utsatts för liknande inbrott där fönsterrutor har krossats. Även i detta fall upprättades en anmälan om stöld.

Klockan 07:55 kontaktar ytterligare ett företag polisen efter att personal upptäckt inbrott i två av deras fordon som stått parkerade i ett parkeringshus på Stora gatan i centrala Västerås. Enligt anmälaren ska verktyg till ett okänt värde ha tillgripits, och en anmälan om stöld upprättas.

Tillvägagångssättet vid de flesta av nattens stölder stämmer väl överens med tidigare inbrott i företagsbilar som har inträffat i framförallt Västerås, men också i Uppsala och Enköping.

– Gemensamt för de tidigare stölderna, som uppgår till närmare 700 företagsbilar, är att fönsterrutor krossats och tankkort och serviceböcker har tillgripits, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC region Mitt.

Polisen har anledning att tro att ytterligare stölder är att vänta när allt fler kommer att vara långlediga och företagsbilar blir stående obevakade under en längre tid under jul- och nyårsfirandet.

Polisen uppmanar därför företagsägare i Västerås, Uppsala och Enköping att vara extra uppmärksamma.

– Se till att parkera bilen mer synligt, och gärna inom inhängnat område eller i ett garage. Men framförallt, se till att inte lämna något av värde kvar i bilen. Plocka ur eventuella tankkort, serviceböcker, verktyg och utrustning, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC region Mitt som också uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksamma.

– Om man ser något som verkar misstänkt kring en företagsbil så vill vi att allmänheten ringer polisen på 114 14, eller 112 om det är pågående. Ring gärna en gång för mycket än för lite.