Tips ledde till att narkotikaförsäljning kunde avslöjas

  • Kontanter och ett kuvert.
    En del av kontanterna i beslag. Bild: Polismyndigheten
  • Kokain under en säng på ett hotellrum.
    Kokain under en säng på hotellrummet. Bild: Polismyndigheten
1/2

När en polispatrull i Skärholmen följde upp ett tips om cannabisrökning i en skogsdunge hittade man ett nyckelkort från ett hotell. Nyckelkortet, som låg under en sten i skogsdungen, ledde till ett hotellrum som bokats av ett lokalt kriminellt nätverk.

Efter husrannsakan på hotellrummet hittades narkotika som översteg den nedre gränsen för grovt brott. Två personer med kopplingar till nätverket kunde gripas samma kväll och har suttit häktade sedan dess. 

Södertörns tingsrätt har nu meddelat dom och de båda männen döms till tre år och fyra månaders fängelse vardera för bland annat grovt narkotikabrott. Tingsrätten anser det styrkt att narkotikan innehafts i överlåtelsesyfte och cirka 300 gram kokain, 600 gram cannabis och 200 000 kronor i kontanter förklaras förverkade. 

En del av stödbevisningen inhämtades från den avkrypterade chatten Anom. 

– Det är en kombination av nyfiket polisarbete, föredömlig klassisk utredningsmetodik, rätt prioriteringar och stöd från moderna hjälpmedel såsom kryptochattar som gör det här ärendet speciellt. Det visar att den här kraften finns hos lokalpolisområdet och jag är mycket stolt över hela kedjan från ax till limpa, säger Susan Friberg, lokalpolisområdeschef i Skärholmen.

– Genom arbetet har vi kommit nätverket nära och vet vilka aktörer vi ska begränsa. Jag tycker att vi sänder tydliga signaler till nätverket att vi flåsar dem i nacken. Det gäller att vi agerar med full kraft i alla tidsskalor för att nå maximal effekt. Det är viktigt att begränsa narkotikahanteringen för att komma till rätta med konfliktläget, och genom kryptochattarna har vi fått en klar bild över nätverket vilket gör att alla anställda kan vässa sina metoder ytterligare, säger David Sund, operationsledare i lokalpolisområde Skärholmen.