Två män dömda för personrån i Västerås

Kolsyrerevolvern som användes vid rånen och visades i rätten.

Kolsyrerevolvern som användes vid rånen och visades upp i rätten. Bild: Polisen

Den 30 september i år rånades två personer vid olika tillfällen på sina personliga tillhörigheter när de befann sig utomhus i centrala Västerås. Nu har två män dömts till fängelse för att ha utfört rånen.

Efter det andra rånet, som skedde vid 22-tiden på kvällen, greps två män i 25-årsåldern misstänkta för att ha utfört båda rånen. Vid kontroll av personerna och husrannsakan hittades målsägandens tillhörigheter vilket gjorde att bevisningen mot männen stärktes. Vidare hade en av männen en kolsyrerevolver som stämde överens med de uppgifter polisen fått om det vapen som användes vid båda rånen.

– Polisernas initiala åtgärder på plats efter rånet på kvällen ledde till personerna greps och viktiga beslag gjordes. Åtgärderna visade sig vara mycket betydelsefulla för utredningen och senare under rättegången, säger Lars Fjellman som arbetat med utredningen.

Under utredningen analyserades kontokortsinköp och övervakningsfilm vilket ytterligare stärkte misstankarna mot männen i 25-årsåldern. Bevisningen användes vid den kommande rättegången som avslutades i november, där åklagaren också förevisade vapnet, den kolsyrerevolver som hittades, för att visa hur svårt det är skilja mot en äkta pistol.

– Enligt min uppfattning gjorde förevisningen intryck på rätten och det kan ha gjort att man såg allvarligare på rånen, säger Lars Fjellman.

Den 19 november dömdes männen av Tingsrätten till två fall av rån till fängelse i 2 år och 9 månader respektive 2 år och 6 månader. Männen har hela tiden nekat till anklagelserna.