Medborgarmedalj för visat civilkurage

Bild på medaljörer

Från vänster Catarina Bowall, Anna, Markus Östlund och Monika Carlsson Bild: Medborgarmedalj utdelas

Torsdagen den 16 december delade polismyndigheten i polisområde Gävleborg ut två medborgarmedaljer till makarna Östlund från Sandviken.

- Det är viktigt att vi uppmärksammar händelser från vardagen där människor visar att man vågar visa civilkurage och ingripa när händelser inträffar.Att få dela ut utmärkelsen medborgarmedaljen i silver är alltid inspirerande och glädjefullt, säger polisområdeschef för Gävleborgs län, Catarina Bowall.

Nomineringar

Makarna Markus och Anna Östlund, var ute på en joggingtur tidigt på onsdagsmorgonen den 2 september 2020 i Sandviken. De joggade förbi en villa på Stenbacksvägen och ser då att det ryker från en villan.

Tillsammans och snabbt agerade makarna Östlund. De såg till att väcka de boende i villan och hjälpte dem att komma ut. De hjälpte två vuxna och två barn att sätta sig i säkerhet från branden. 

Personal från polis och räddningstjänst är helt övertygade om att makarna Östlund med största säkerhet räddade livet på fyra människor tack vare deras snabba och rådiga ingripande. 

Den tredje medaljen som skulle ha delats ut vid ceremonin var till Si Mohamed, Hadaoui från Hofors. Si Mohamed hade fått förhinder att komma på grund av att han satt fast i utlandet efter en resa. Han får sin medalj vid ett senare tillfälle. 

Si Mohamed, Hadaoui ingrep torsdagen den 24 oktober 2019 i Hofors efter att han kommit på två inbrottstjuvar i grannens villa. 

Si Mohamed såg att det hade varit ett inbrott i grannens villa och att han förstod att han kommit på inbrottstjuvarna när de var på väg att lämna villan.

Han bevakade villan i avvaktan på polis. Inne i villan såg han hur gärningsmännen rörde sig. Han stannade kvar utanför villan och iakttog hur gärningsmännen agerade. 

Efter ca 30 minuter kom gärningsmännen ut ur villan och då stod Si Mohamed kvar och sa till dem att stanna tills polis skulle komma.

Männen angrep Si Mohamed med en skruvmejsel eller något likande men han blev inte skadad. Han blev slagen med ett knytnävslag av en av gärningsmännen.

När gärningsmännen springer från platsen sliter han av en axelväska från en av gärningsmännen och då angriper en av männen honom med flera utfall med ett blankt föremål mot honom, men han blir inte skadad vid utfallen. 

Männen sprang sedan vidare mot en bil som Si Mohamed tar registreringsnummer på. Polisen kan sedan tack vare registreringsnumret på bilen larma ut bilen och gärningsmännen greps i Horndal i Avesta kommun Dalarna. 

Gärningsmännen dömdes senare för grov stöld och kunde utvisas till sitt hemland i Sydamerika. Männen fick förbud att återvända till Sverige under 5 år framöver. 

Tack vare sitt mod, envishet och resoluta ingripande hjälpte Si Mohamed Hadaoui polisen till att gripa två inbrottstjuvar som sedan kunde dömas till fängelsestraff och utvisning. 

Den fjärde medaljören vill inte på något sätt uppmärksammas för sitt agerande i en händelse där polisen är mycket tacksam för att medborgarmedaljören hörde av sig till polisen i Hälsingland. Polismyndigheten respekterar medaljörens önskemål och har därför överlämnat medaljen enskilt. 

Polisen vill betona vad viktigt det är att det finns människor i vårt samhälle som visar civilkurage och dom människorna ska uppmärksammas och få beröm för sitt agerande.