Villabranden i Sandviken

Polisen befarar att en familj med två vuxna och två yngre barn har omkommit i samband med en villabrand i Sandviken under natten till juldagen.

Klockan 02:36 natten till juldagen beordrades flera polispatruller till Allévägen i Sandviken där det skulle brinna i en villa. Enligt uppgifter från SOS Alarm ska det ha befunnit sig personer kvar i villan när branden startade.

När polisen kom till platsen var villan redan övertänd. Räddningstjänsten påbörjade rökdykning, men tvingades snabbt avbryta. Polisen spärrade av ett större område kring brandplatsen och genomförde sedan evakuering av boende i ett flertal närliggande villor på grund av spridningsrisken.

Polisen påbörjade också arbetet med att försöka lokalisera den familj om två vuxna och två yngre barn som var skrivna på adressen. Efter flera förhör med vittnen på plats och misslyckade kontaktförsök befarar polisen att samtliga fyra har omkommit i branden.

De personer som tvingades evakueras kunde senare återvända till sina bostäder. Strax innan klockan 16:00 på juldagskvällen kunde också räddningstjänsten avsluta eftersläckningsarbetet på platsen.

Då anhöriga till den aktuella familjen inte är boendes i Sverige, och i flera olika länder, har kontakt tagits med polisen i respektive land för att underrätta anhöriga om branden. På annandag jul har polisen fått kontakt och kunnat underrätta några av de anhöriga.

Det finns i nuläget ingenting som i nuläget tyder på att branden ska vara anlagd, men polisen har inlett en förundersökning gällande mordband för att kunna utreda orsaken till att branden startade.

Klockan 09.30 på måndagsförmiddagen påbörjades den tekniska undersökningen på brandplatsen som beräknas pågå under en längre tid. Förutom orsaken till branden ska polisen försöka säkerställa om och senare också identifiera eventuella kvarlevor från de omkomna.

På måndagen har polisen bland annat sökt av kring huset med en hund. Polisen har också genomfört en överflygning med hjälp av en drönare. Senare ska också ett tält resas runt byggnaden, och för att kunna genomföra detta har väggar och murstocken rivits ned med hjälp av en grävmaskin.

Ytterligare frågor besvaras av Mikael Hedström, presstalesperson för lokalpolisområde Gävleborg.

Mikael Hedström
010-567 85 42