125 fängelseår utdömda i Stockholmspolisens utredningar kopplade till Encrochat

Polisen har under 2020 gripit flera ledande nätverkspersoner misstänkta för grov brottslighet. Flera domar med långa fängelsestraff har meddelats och hittills har 125 fängelseår utdömts i utredningar med bevisning från det krypterade verktyget Encrochat.

Under det kommande halvåret kommer dessutom ett sextio-sjuttiotal personer ha åtalats för grova brott kopplade till skjutvapenvåldet och gängkriminaliteten i Stockholm.

– Vi ser nu resultatet av det offensiva arbete vi gjorde under 2020 där ett hundratal personer i kriminella nätverk frihetsberövades för allvarlig och grov brottslighet. De senaste månaderna har vi fått kvitto på att vi ligger rätt underrättelsemässigt och att vi arbetar mot rätt personer. Det här är bara början – under det kommande halvåret kommer fler åtal och flera större rättegångar att äga rum som handlar om allvarlig brottslighet. I flera fall är det ledande nätverkspersoner som är häktade, säger Mats Löfving som är regionpolischef i Stockholm.

Hittills har totalt 125 fängelseår utdömts i Stockholmspolisens utredningar med bevisning från det krypterade verktyget Encrochat. Flera åtal och rättegångar om allvarlig brottslighet som mord, mordförsök, förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grova narkotikabrott och människorov är att vänta framöver.

– Bevisläget i utredningarna ser bra ut. Polisen har bland annat kunnat ta del av krypterad kommunikation mellan kriminella efter att krypteringen av kommunikationsverktyget Encrochat knäcktes i början av året. Genom verktyget har vi hittat bevisning för att mord och mordförsök har anstiftats av ledande personer och sedan utförts av andra. I normalfallet är det svårt att styrka vem som ligger bakom planeringen av den här typen av brott men Encrochat gör att vi har större möjligheter att komma åt organisatörer och huvudmän och inte bara utförarna, säger Mats Löfving och fortsätter:

– Nu är det viktigt att vi tillsammans med övriga samhället ser till att stoppa tillväxten av unga till de kriminella gängen och att de som vill lämna kriminalitet har en möjlighet att göra det.

Ett antal fällande domar har meddelats och flera större rättegångar är på gång

 • En 17-årig ung man har åtalats för medhjälp till mord efter att en man i juni skottskadades i Liseberg i södra Stockholm och senare avled.
  17-åring åtalas efter mord i Liseberg i somras

 • Åtal har väckts och rättegång har inletts mot tre personer som misstänks för mord och mordförsök i Kungens kurva i södra Stockholm förra året.
  Åtal väckt för mord och försök till mord i Kungens kurva i södra Stockholm

 • Sju personer åtalas för grovt bedrägeri i Märsta

 • Fyra personer har nyligen dömts för mordförsök i Järfälla och den man som bedöms ha beställt mordet får 18 års fängelse i tingsrätten.
  Fyra personer dömda för mordförsök i Järfälla

 • 20 personer har dömts för narkotikabrott i Vårberg, sju av dem för grova narkotikabrott. Den del av åtalet som avsåg misstänkt människohandel och som ogillades av tingsrätten har överklagats av åklagaren.
  Dom i narkotikaärende i södra Stockholm

 • En man i 35-årsåldern har dömts till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för det mord som ägde rum i ett garage på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm mars 2020. Mannen dömdes även för försök till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott, rattfylleri, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål och dopningsbrott.

 • Hovrätten har skärpt straffen för de gärningsmän som i tingsrätten dömdes för skjutningen mot en 14-åring i Kärrtorp i mars förra året. Männen dömdes för medhjälp till försök till mord till fängelse i tio respektive fem år.
  Skärpta straff för gärningsmän efter skjutning mot 14-åring i Kärrtorp

 • En man har dömts i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på en 20-årig man som ägde rum på busstorget i Sollentuna i februari 2020. Mannen dömdes också för grovt vapenbrott.
  Livstid för mord på busstorg i Sollentuna

 • En 22-årig man hade åtalats för anstiftan av de sprängningar som ägde rum i Kista och Husby i januari förra året men friades av tingsrätten. Mannen dömdes av tingsrätten för försök till grov utpressning. Åklagaren har överklagat den del av domen som rör sprängningarna.

 • Två unga män har dömts till fängelse för grovt vapenbrott i Nacka i oktober i år. Fängelse för män i Nacka som hanterade hagelgevär Ärendet initierades då en operativ utredningsgrupp vid Nackapolisen tog en mobiltelefon i beslag i samband med ett annat ärende. När polisen gick igenom telefonen hittades en filmsekvens där man såg hur två män hanterade ett avsågat hagelgevär och att en av männen avfyrade skott. Flertalet husrannsakningar genomfördes men inget vapen anträffades. Personerna på filmen identifierades och häktades. Vapnet har inte återfunnits men sakkunniga inom den forensiska ambitionshöjningen i region Stockholm har bidragit till att säkerställa att vapnet är riktigt på filmen och de båda männen har dömts till fängelse för grovt vapenbrott.

 • Två personer har dömts för synnerligen grov misshandel till fängelse i 4,5 år respektive 5 års fängelse efter att man avlossat flertalet skott mot varandra i Södertälje i maj 2020. Tingsrätten har friat en av de misstänkta för ansvar för mordförsök på grund av hävdat nödvärn men dömde mannen till fängelse i 2,5 år för grovt vapenbrott. Domen har överklagats i syfte att få rubriceringen ändrad och invändningen om nödvärn prövad i högre instans.

 • En person med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Stockholm har dömts av Västerås tingsrätt till fängelse i 4 år för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.