17-åring åtalas efter mord i Liseberg i somras

En 17-årig ung man åtalas för medhjälp till mord efter att en man i juni skottskadades i Liseberg i södra Stockholm och senare avled. 17-åringen tillhör ett kriminellt nätverk i södra Stockholm och lockade enligt åtalet målsägande till brottsplatsen.

Det var den 20 juni förra året som en man skottskadades utomhus i Liseberg i södra Stockholm. Några dagar senare avled mannen på sjukhus. Åklagare har idag den 18 februari väckt åtal mot en 17-årig ung man för medhjälp till mord. Åtalet, som bygger på vittnesuppgifter och chattkonversationer mellan den misstänkte och den nu avlidne mannen, visar att 17-åringen lockade mannen till brottsplatsen.

– Vår uppfattning är att 17-åringen, som endast var 16 år vid brottstillfället, är att anse som en springpojke till andra mer strategiska personer i nätverket, säger Stefan Rundberg vid avdelningen för grova brott i polisområde Stockholm syd.

Kunnat lagföra ytterligare personer 

Under utredningen har det funnits flera andra misstänkta. Dels personer som polis och åklagare tror har planerat mordet och dels personer som varit skyttar, men dessa åtalas inte i brist på bevis.

– Det är inte alltid vi lyckas nå åtal och dom vid gängskjutningar. Däremot får vi nästan alltid lagföring för andra brott under en mordutredning. I den här utredningen har till exempel en strategisk och högt uppsatt person i nätverket nyligen dömts i tingsrätten till flera års fängelse för grovt narkotikabrott.  På så sätt får vi bort de strategiska personerna från gatan vilket lugnar ned de konflikter som pågår, säger Stefan Rundberg.