Emelie från Falun läste på distans till polis

Kvinna, polisuniform, natt, utomhus

Emelie har studerat till polis på distans. Bild: Polisen

Genom att läsa polisutbildningen på distans kunde Emelie genomföra sin utbildning samtidigt som hon har familj och hus hemma i Falun.

I Umeå, Växjö, Borås och Malmö går polisutbildningen att läsa på distans. Antagningsprocessen för distanssökande är densamma som för polisprogrammet i övrigt, med skillnad att du kan önska studieplats under distansutbildningen.

Studierna bedrivs på heltid i en mix av obligatoriska närstudieveckor på respektive universitet/högskola (3-5 veckor/termin) och på distans med stöd av en webbaserad lär-plattform. Studenten behöver en dator, webbkamera och hörlurar för att kunna följa utbildningen.

Detta innebär att du kan bo i till exempel Idre och studera hemifrån din bostad men några veckor per termin behöver du åka till den studieort som du har valt, Umeå, Växjö, Borås eller Malmö.

I övrigt ser utbildningen likadan ut som om du skulle studera på något av våra lärosäten och du gör din aspiranttjänstgöring på samma sätt som de inte studerar på distans.

En som har valt den här typen av utbildning är Emelie. Läs nedan vad hon säger om att studera på distans.

”Jag heter Emelie, är 31 år och bor med min familj i ett hus utanför Falun. Just nu arbetar jag i Avesta som ingripandepolis men jag har fått förflyttning till Falun till hösten.

Jag har varit polis i 1 år och 3 månader. Jag blev polis för att jag ville ha ett jobb där jag träffar många olika människor, har varierande arbetsuppgifter och där jag kan utvecklas inom yrket. Jag arbetade tidigare inom sjukvården som undersköterska på Falu lasarett och kände att jag var klar med det. Jag ville hjälpa människor på andra sätt plus att jag ville börja studera.

Anledningen till att jag sökte till distansutbildningen var för att mitt liv skulle gå ihop med tanke på barnen. En flytt till en av studieorterna var inte möjlig och det är för långt att pendla till de städer där skolorna ligger.

Fördelarna med distansutbildningen är att du kan studera på din hemort, att du har familj och barn är inget hinder. Du kan jobba samtidigt beroende på hur mycket du själv klarar av. Du planerar studierna själv vilket kräver en hel del självdisciplin men distansutbildning är en rolig studieform och för mig fungerade det kanon.

Om du funderar på att bli polis men av någon anledning tvekar så vill jag skicka med dig att du inte ska vara rädd för att söka om du tror att yrket är något för dig. Se möjligheter och inte hinder, jag klarade av att läsa till polis som ensamstående mamma med två barn. Det klarar du också!”

Läs mer om att bli polis här: Polisutbildningen