Falsk sköterska rånade 94-åring – spårades till Malmö

Äldre kvinnor i Göteborg bestals på sina guldsmycken under förevändning att de skulle informeras om kommande covid-vaccination. En av kvinnorna misshandlades. Nu har polisen spårat upp och gripit två misstänkta.

Under helgen greps den falska sjuksköterskan och hans medbrottsling. I hans bostad i Malmö hittade polisen pantkvitton och stöldgods från brotten i Göteborg. Männen som är 29 och 47 år gamla är nu anhållna misstänkta för grovt rån, grov stöld och försök till stöld.

– Det är viktigt att vi klarar upp de här fula brotten mot äldre. I många fall är de lätta offer på grund av ålder och sjukdom och kriminella utnyttjar situationen med corona för att luras. Det kan finnas fler brottsoffer som bestulits men som ännu inte upptäckt det eller gjort anmälan säger Patrik Eriksson, chef vid citypolisens rångrupp.

Blev misshandlad när hon bad honom gå

Under två dagar i januari lurades totalt fem kvinnor i Göteborg födda mellan 1924 och 1932. De blev uppringda av en man som utgav sig för att vara sjuksköterska vid vårdcentralen. Han ville komma hem till kvinnorna och informera om kommande covid-vaccination. Vid besöken bar han munskydd och ibland hade han sällskap av sin medbrottsling. Fyra av kvinnorna bestals på guldsmycken till betydande värden. När en av kvinnorna fattade misstankar och bad besökaren att gå blev hon misshandlad.

– Hon fick ta emot flera slag som resulterade i en blåtira och blåmärken på kroppen. Brottet rubriceras därför som grovt rån. Men när mannen gått hade hon sinnesnärvaro nog att larma direkt. Därmed kunde vi säkra tekniska spår efter rånet, säger Patrik Eriksson.

Tekniska spår ledde till Malmö

Spåren innebar att rångruppen kunde kartlägga de misstänktas rörelser. Efter sin första brottsserie den 21 januari lämnade de Göteborg och begav sig söderut. En dryg vecka senare återvände de till Göteborg och där de misstänks ha begått nya liknande brott. Genom inre spaning kunde männens troliga identiteter klarläggas och spåras till Malmö där de är bosatta.

Minst ett tiotal försök

Utöver de ärenden där kvinnorna fått besök har polisen kunnat bekräfta att minst ett tiotal kvinnor i Göteborgsområdet blivit uppringda av den falska sjuksköterskan. Men kvinnorna har anat oråd och tackat nej till hembesök. Dessutom misstänks de anhållna männen för liknande brott i Stockholmsområdet.