Falska poliser åtalas för grova bedrägerier

Sju män från Skåne åtalades under tisdagen misstänkta för delaktighet i nio grova bedrägerier med mera mot äldre personer i södra Sverige. Vid brotten har gärningsmännen kommit över pengar och värdesaker till ett värde av cirka 450 000 kronor.

Fyra av de misstänkta männen sitter häktade sedan polisen i region syd gjorde ett samordnat tillslag i oktober 2020 mot de misstänkta på olika platser i Skåne.

Vid bedrägerierna har de misstänkta ringt upp äldre personer och utgivit sig för att vara poliser. Gärningsmännen har lurat de äldre drabbade personerna att göra inloggningar på sina bankkonton och använda bank ID. Därefter har gärningsmännen överfört pengar från drabbades konton..

Bedragarna har också lurat flera av de drabbade att överlämna smycken och bankkort med kod till bedragarna som besökt de äldre i sina hem efter inledande telefonsamtal.

Brottsrubriceringar i åtalet är grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och penningtvättbrott.

-          Det är ett stort problem med telefonbedrägerier mot äldre där gärningsmännen också besöker de drabbade och uppger sig vara poliser. Det känns bra att utredningen leder till åtal mot flera misstänkta säger Pontus Krüger vid polisregions Syds bedrägerisektion.

Brotten mot de drabbade äldre personerna har genomförts på följande orter:
Ödåkra, Karlshamn, Helsingborg, Lammhult, Olofström, Älmhult, Växjö, Göteborg samt Glimåkra.

Förundersökningsledare är vice chefsåklagare Eva Norberg, Kristianstad och de misstänkta åtalas vid Hässleholms tingsrätt.