Fängelse och utvisning för två män efter organiserade fickstölder

Två män, 33 och 47 år gamla, har utfört omfattande och organiserade fickstölder i Stockholms län. Offren har varit äldre skyddslösa människor samt krogbesökare. Nu döms männen till fängelse och utvisning.

Männen greps under hösten i Tyskland och Rumänien efter att åklagare utfärdat en europisk arresteringsorder. Brotten som männen har dömts för är begångna under åren 2015 – 2019 på olika platser i Stockholms län. Den nu två dömda männen är organiserade och ingår i en gruppering med ytterligare personer.

Männen har främst riktat in sig på äldre försvarslösa människor eller kroggäster i barmiljö. Gärningsmännen har ofta följt efter de äldre brottsoffren från en butik, vilselett dem genom att bland annat lämna över något föremål eller på annat sätt distrahera för att sedan komma över plånboken. I krogmiljön har gärningsmännen ofta sett hur målsägandena slår in koden och sedan kommit över kortet. Efter att de fått tag på bankorten har de gått till en bankomat och tagit ut pengar till maxuttag. Därefter har de även i vissa fall handlat med korten i butiker. Pengar har sedan skickats hem till hemlandet via växlingskontor.

Tingsrätten: Särskilt vidrig brottslighet

Tingsrätten skriver i domen att de båda männen ska dömas för omfattande brottslighet som till viss del får anses som särskilt vidrig då den riktat sig mot äldre skyddslösa människor. Tingsrätten slår vidare fast att båda männen saknar all anknytning till Sverige och att de endast har vistats i landet för att begå brott. Risken för fortsatt brottslighet är högst påtaglig om de får stanna kvar och därför ska de utvisas.

33-åringen, som har betydligt fler åtalspunkter, döms nu till fängelse i tre år och sex månader samt utvisning ur landet i tio år för sex fall av grov stöld, tolv fall av grovt egenmäktigt förfarande, 36 fall av grovt bedrägeri samt 18 fall av försök till grovt bedrägeri. 47-åringen döms till fängelse i ett år och sex månader för fyra fall av grovt egenmäktigt förfarande, 13 fall av grovt bedrägeri samt fyra fall av försök till grovt bedrägeri.

Ytterligare en ficktjuv dömd till fyra års fängelse i Linköpings tingsrätt

En person är även dömd till fyra års fängelse och utvisning efter ett stort antal stölder i Östergötland, Västergötland och Småland. Mannen har stulit sammanlagt cirka 200 000 kr, merparten från kvinnor i 80-årsåldern. Domen från Linköpings tingsrätt är på över 200 sidor. Mannen döms för 30 fall av grov stöld, 11 fall av bedrägeri, samt försök till bedrägeri i nio fall. Han ska efter avtjänat fängelsestraff utvisas och får inte återvända till Sverige på tio år.