Ficktjuv dömd till fyra års fängelse

Man tar plånbok ur en kvinnas väska. Foto.

Bild: Foto: Polisen (bilden är ej från aktuell utredning)

En rumänsk man i 40-årsåldern har dömts vid Linköpings tingsrätt till fyra års fängelse och utvisning efter ett stort antal stölder i Sverige.

Polisens utredning har visat att mannen gjort sig skyldig till att ha stulit sammanlagt cirka 200 000 kronor från ett trettiotal målsäganden, de flesta var kvinnor i 80-årsåldern. De drabbade var bland annat från Mjölby, Boxholm och Motala.

– Domen är en klar framgång. Tack vare att vi kunde samordna arbetet mellan flera polisregioner så kunde vi påvisa systematiken och att det var välorganiserat. Det är det som gör att det blev en så bra dom, säger Malin Bentzer, analytiker vid brottssamordningen i polisregion Öst.

Polisens Circa-grupp, som arbetar med att kartlägga brott mot äldre personer, har sedan 2017 sett samma individ begå stölder mot äldre. Personen var fortfarande okänd. Bilder från övervakningskameror visade hur mannen stal plånböcker, ofta från äldre kvinnor, en del med rullator, som var i en matbutik på förmiddagen för att handla. Det fanns också övervakningskamerabilder på samma man som sedan försökte ta ut kontanter från stulna bankkort.

Genomförde sju resor till Sverige
I oktober 2020 delade polisen bilderna i ett europeiskt polisiärt samarbetsorgan mot ficktjuvar. Dagen efter meddelade tysk polis att mannen hade dömts för liknande stölder där. Det rörde sig om en rumänsk man i 40-årsåldern. Svensk polis inledde hemlig elektronisk övervakning mot mannen och kort efter det kunde han gripas i närheten av Falun.

En omfattande polisutredning visade att mannen hade genomfört sju resor till Sverige från hösten 2019 till hösten 2020. Under ett par veckor vid varje resa åkte han runt och stal. De drabbade var i snitt 81 år gamla och stölderna hade skett i Östergötland, Västergötland, Småland, och flera andra landskap i södra Sverige upp till Norrland. Många av de drabbade har berättat vilken rädsla och oro som stölderna har orsakat.

"Vi måste samarbeta internationellt"
– Arbetet mellan olika länder mot internationella brottsnätverk har utvecklats fantastiskt bra nu de senaste åren därför att alla är medvetna om hur rörliga de här nätverken är. De har hela Europa som arbetsplats och det gör att vi måste samarbeta internationellt, säger Malin Bentzer.

Domen från Linköpings tingsrätt är på över 200 sidor. Mannen döms för 30 fall av grov stöld, 11 fall av bedrägeri, samt försök till bedrägeri i 9 fall. Han ska efter avtjänat fängelsestraff utvisas och får inte återvända till Sverige på tio år. Mannen har endast delvis erkänt det han har anklagats för.

Kontakt för media: Malin Bentzer, tel 114 14