Försökte smuggla narkotika i ostar - åtalas idag

Bild på narkotika i en ost. Två huvudmän åtalas idag för att försökt smuggla narkotika i ostar. Foto: Polisen

Två huvudmän åtalas idag för att försökt smuggla narkotika i ostar. Bild: Polisen

Två personer åtalas idag för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Ytterligare två åtalas för vårdslöshet med narkotika. Kvartetten greps av polis i samband med ett försök att smuggla tio kilo kokain i ostar.

De två huvudmännen är i 35-40 årsåldern och hemmahörande i Göteborg. Under förra sommaren planerade de att smuggla in kokain paketerad i ostar. En av huvudmännen möter upp med två kurirer i Holland och lastar en mindre lastbil med cirka 500 kg ost. I fem av ostarna har de paketerat totalt cirka 10 kilo kokain.

– Det är något spektakulärt. Jag har under mina år nog aldrig haft ett ärende där någon har försökt smuggla narkotika i ostar. Narkotikan var inbakad i ostarna, så det måste ha varit ett ganska omfattande förberedelsearbete. Kanske trodde de att de kunde lura hundarna, säger Pether Lundin, gruppchef på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg. 

Färden går sedan vidare mot Göteborg via Fredrikshamn. Kurirerna parkerar bilen i ett allmänt garage på Skånegatan och tar in på ett hotell i närheten. Dagen efter möter en av huvudmännen upp kurirerna och tillsammans kör de mot en lagerlokal i ett industriområde i Kortedala, där den andre huvudmannen tar emot.

– Vi hade en spaningsresurs med och kunde följa händelseförloppet. Även helikoptern var med under slutfasen och vi grep alla fyra på plats. Värdet på gatan av det här narkotikabeslaget uppgår till cirka 10 miljoner kronor. Det är pengar som annars skulle finansierat den organiserade brottsligheten, säger Pether Lundin.

Efter avslutat spanings- och utredningsarbete åtalas nu de två huvudmännen för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, vilket kan ge fängelse i upp till tio år. De två kurirerna, som är hemmahörande i Tyskland, åtalas för vårdslöshet med narkotika, vilket kan ge fängelse upp till ett år.