Fyra personer dömda för mordförsök i Järfälla

I maj förra året skadades en ung man svårt när han blev beskjuten vid en busshållplats i Järfälla. Tingsrätten dömer fyra personer för inblandning i mordförsöket. Mannen som tros ha beställt mordet får 18 års fängelse.

Mordförsöket skedde vi en busshållplats i Järfälla på morgonen den 19 maj 2020. Ett tiotal skott avlossades men målsäganden överlevde med svåra skador. 

Attunda tingsrätt dömer en man till 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord och grovt vapenbrott. Två män döms till 10 respektive 8 års fängelse för medhjälp till försök till mord. Den 16-åring som sköt döms till 3 års sluten ungdomsvård för försök till mord. Han döms även för grovt vapenbrott.

Brottet hade till stor del planerats genom den krypterade tjänsten Encrochat. Den 16-årige pojken anlitades för att utföra mordet. Viktig bevisning i ärendet har varit dekrypterade chattar. Tingsrätten skriver att meddelanden mellan tre av de tilltalade och andra har varit av avgörande betydelse.

Det var under våren 2020 som myndigheter i Frankrike och Nederländerna tog sig förbi Encrochats krypteringsteknik och fick åtkomst till användarnas korrespondens och annan information, vilket lett till framgång i brottsutredningar.