Fängelse för grov kvinnofridskränkning

Denna bild har inget med ärendet att göra.

En man i 25-årsåldern har dömts av Eskilstunas tingsrätt till 1 år och fyra månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning, olaga hot och vapenbrott.

Polisens utredning har visat att under hösten 2020, när paret bodde tillsammans i Strängnäs kommun, gick mannens ilska snabbt över till fysiskt våld. Han ska bland annat ha kastat en brinnande cigarett i kvinnans ansikte, misshandlat henne med slag och sparkar och jagat henne med ett elchockvapen.

I januari 2021 åtalades mannen för grov kvinnofridskränkning, olaga hot samt vapenbrott. Nu har han dömts på samtliga punkter.

- Första patrullen på plats lyckades få kvinnans förtroende. Det följdes snabbt upp av ett kompletterande förhör av utredare i Strängnäs innan vi tog över ärendet och lyckades bibehålla målsägandes tillit. Det var framgångskonceptet till denna dom, säger Lena Törneskär, utredare för brott i nära relation i Eskilstuna.

Skadestånd på 52 600 kronor
Tingsrätten har dömt mannen, som är i 25-årsåldern, till fängelse i ett år och fyra månader för grov kvinnofridskränkning, olaga hot och vapenbrott. Han ska också betala målsägaren 52 600 kronor i skadestånd.

- Jag är övertygad om att polisens bemötande mot målsägaren varit den största framgångsfaktorn här. Det är så viktigt att den utsatte känner förtroende och blir trodd på, säger åklagare Tobias Lindblom.

Kontakt för Media: Utredaren Lena Törneskär på telefonnummer: 010 566 91 93.