Höga värden vid sadelstölder

Tre personer sitter häktade för sadelstölder i södra Sverige. Utredningen visar att värdet på det tillgripna är över en miljon kronor.

Nu är utredningen klar av de sadelstölder som skedde maj-november 2020 i Sverige från Bergslagen ända ner till Skåne. Via uppmärksamma personer som dokumenterade registreringsnummer på misstänkta fordon och konfronterade misstänkta gärningsmän kom polisen en inbrottsliga på spåren. De tre utländska gärningsmännen kunde efter polisens spaningsarbete knytas till sammanlagt 35 brottstillfällen. Polisens spanare kunde gripa gärningsmännen i anslutning till att de gjorde ett inbrott där de stal motorsågar och röjsågar.

Mängder med bilder på sadlar

I gärningsmännens telefoner hittade polisens utredare mängder med bilder på hästsadlar. Trots att polisens utredare har letat på köp- och säljsidor där de vet att gärningsmännen haft konton har man inte lyckats hitta någon av de stulna sadlarna. En sadel hittades i skogen av en målsägare en tid efter ett inbrott.

– Det är mycket glädjande att ha kunnat bidra till att bryta denna brottsvåg som drabbat många hästägare i Sverige. Gärningsmännen har troligtvis varit verksamma sedan 2017, säger utredningsledaren Yunus Yilmaz i LPO östra Skaraborg.

I Skaraborg har fem utredare samt en analytiker arbetat i tre månader med ärendet. Mycket arbete har lagts på teknisk analys av mobiltelefoner och annan bevisning. Dessutom har det hållits cirka 130 förhör. Små pusselbitar har lagts till ett stort pussel i den 1400 sidor stora utredningen. Åtal beräknas vara väckt den 12 februari.

Utredningsgruppens tips till hästägare

  • Larma sadelkammaren, annars lås sadelkammaren med ett riktigt bra lås och förvara gärna skottkärrorna i samma låsta utrymme. Skottkärrorna används till att transportera sadlarna.
  • Fotografera sadeln och skriv upp sadelnumret.
  • Var vaksam på främmande personer, fråga om du kan hjälpa dem med något.
  • Var uppmärksam på främmande fordon. Skriv upp registreringsnumret och fotografera fordonet.
  • Lämna tips på 11414 eller gå in på polisen.se och tipsa via länken ”Jag har sett eller hört något”.
  • Vid pågående brott ring 112.