Kvinna och man åtalas för människoexploatering

Den 17-åriga flickan fördes till Sverige från Bulgarien i januari i år. Två landsmän misstänks ha utnyttjat henne som tiggare.

Människohandels- och utredningsgruppen vid Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet i polisregion Väst har utrett ärendet. Nu åtalas en man och en kvinna, båda i 45-årsåldern, misstänkta för brottet människoexploatering.

– Människoexploatering är ett brott där det finns väldigt få domar. Det är ett brott som infördes 2018 som ett alternativ till människohandel, och det här fallet med en utsatt 17-åring visar att lagen behövs, säger Andreas Salsborn, koordinator vid regionala människohandelsgruppen i polisregion Väst.

17-åringen kom till Sverige så sent som i början av januari i år och inkvarterades i en lägenhet i utkanten av Göteborg. Under ett par veckor sattes hon att tigga utanför en livsmedelsbutik i Göteborgsområdet, enligt åtalet som lämnades in till Göteborgs tingsrätt i veckan.

Tack vare ett välfungerande samarbete mellan olika kompetenser inom polisen kunde fallet uppdagas och utredas inom loppet av några veckor.

– Det var andra poliser som kontaktade oss på människohandelsgruppen eftersom de reagerade på att flickan såg så ung ut när hon satt och tiggde utanför en affär, berättar Anderas Salsborn.

– Därefter påbörjades ett effektivt regionalt samarbete mellan människohandelsgruppen, ingripandepoliser, spanare och områdespoliser, vilket resulterade i ett relativt snabbt ingripande och ett gott utredningsläge.

Den 17-åriga flickan har nu fått del av de stödåtgärder som finns för människohandelsoffer, i samverkan med polisen, socialtjänsten och regionkoordinatorerna.

Människohandel - lagar och fakta