Män dömda för grova våldsbrott i Sollentuna

Den senaste veckan har flera domar fallit mot tre personer med kopplingar till den kriminella miljön i lokalpolisområde Sollentuna. Bland annat gäller det försök till mord, grovt vapenbrott, försök till grovt rån och grov misshandel.

Domarna är ett resultat av ett gediget utredningsarbete som pågått parallellt under en längre tid. Sammanlagt har domarna för dessa brott som riktas mot tre gärningsmän genererat ett straffvärde på 17 år och 10 månader.

Gärningsmännen som idag är mellan 19-25 år gamla har gjort sig skyldiga till en serie grova brott.

Det första är en knivattack inne på en restaurang i Märsta Centrum natten den 7 november 2018 då tre gärningsmän rusade in och riktade flera hugg med kniv mot målsägande.

Lucianatten mellan den 12 och 13 december 2019 var två personer i trion inblandade i ytterligare ett mordförsök och grovt rån på Allfarvägen i Sollentuna när de tilltalade försökte tvinga till sig en klocka av målsägande genom att hota honom med kniv och utdela flera knivhugg. Målsägande fick livshotande skador men överlevde.

Nyårsnatten mellan den 31 dec och 1 jan 2020 lämnade två personer av samma trio plus ytterligare en gärningsman kvar ett vapen i en taxi och gjorde sig därmed skyldiga till grovt vapenbrott.

Den 31 maj 2020 sköt två personer i trion en man på Malmvägen i Sollentuna, mannen överlevde och gärningsmännen greps ett par dagar efter att brottet begåtts.

Samtliga domar är överklagade. Två av dessa tre gärningsmän sitter frihetsberövade och den tredje gärningsmannen är fri i väntan på hovrättens utslag.