Polisen söker vittnen efter inbrottsförsök i Visby

Den 16 februari gjorde en person ett inbrottsförsök i en bostad. Inbrottstjuven blev avbruten av den boende och försvann från platsen. Polisen söker nu vittnen som har sett något avvikande både före och efter klockan 23.15 då inbrottsförsöket skedde.

– Självklart ser vi allvarligt på detta. Hemmet ska vara en trygg plats och vi jobbar både med att prata med grannar och andra som kan ha sett något och med ökad närvaro i området, säger Lisa Ström, tf lokalpolisområdeschef på Gotland.

Inbrottsförsöket i en lägenhet i södra Visby är årets första anmälda inbrottsförsök. Tidigare i januari har också två fullbordade inbrott anmälts – ett i Hemse och ett i Visby. Under 2020 skedde totalt 24 anmälda inbrott och 14 inbrottsförsök på Gotland. Sammantaget innebär det att Gotland är och har varit förhållandevis förskonade från inbrott och det finns i nuläget heller inte några tecken på att en ökning av denna brottslighet sker.

De senaste veckorna har det dock skett ett antal brott som fått uppmärksamhet och som inneburit både oro hos människor och en rad frågor om vad som händer. Det handlar om två rån i bostad och ett inbrottsförsök i Visby.

– I de två rånen kunde vi snabbt gripa misstänkta och även om de är släppta av åklagare är de fortsatt misstänkta och vi jobbar för fullt i utredningarna. I ärendet med inbrottsförsöket har vi ännu ingen misstänkt och jobbar brett för att komma framåt i utredningen. Jag vill betona att det inte finns någon anledning till oro men att det är bra att känna till vad som hänt och att höra av sig till oss om man ser något som avviker från det normala. Gotland är i grunden en trygg plats att leva och bo på, säger Lisa Ström.