Rekordstort kokainbeslag - en person åtalas idag

I en lägenhet i Göteborg hittades bland annat 56 kilo kokain. Bild: Polisen

I en lägenhet i Göteborg hittades bland annat 56 kilo kokain. Bild: Polisen

Polisen gjorde förra året ett stort narkotikabeslag med ett gatuvärde på cirka 49 miljoner kronor. Det är ett av de största beslag av kokain i region Väst under det senaste året. En man i 30-årsåldern åtalas idag för synnerligen grovt narkotikabrott.

Polisen fick under förra sommaren information om att det pågick narkotikaförsäljning på en adress i området Annedal i Göteborg. Polisens spanare bevakade den aktuella adressen under en period.

– Vi ser en man komma till den här adressen och han lämnar sedan i en bil. Spanarna följer honom och han stoppas i anslutning till ett postkontor. Vid stoppet var mannen var påverkad av narkotika och i hans bil hittar vi 15 kuvert som innehåller amfetamin, säger Johan Ekström på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg.

Största beslaget

Polisen genomför en husrannsakan i en lägenhet på den adressen där mannen kom ifrån och hittar där 56 kg kokain, 28 doser LSD och ca 83 g amfetamin och en mindre mängd cannabis. 

– Det är det enskilt största beslag vi har gjort i region Väst det senaste året och motsvarar ett värde på gatan på cirka 49 miljoner kronor, säger Johan Ekström.

Under utredningen framkommer det att mannen har sålt narkotika genom en sajt på Darknet. De 15 kuverten i bilen var beställningar från köpare i olika delar av landet.

– Det här har pågått över tid. Vi har tagit del av en så kallad Encrochatt och kunnat knyta mannen till ytterligare överlåtelser av narkotika, berättar Johan Ekström vidare.

Fler inblandade

I materialet har polisen bland annat kunnat identifiera två kvinnor i 20-årsåldern som tagit mot 19 kilo kokain av mannen. Detta skedde i slutet av maj i centrala Göteborg.  De sitter nu häktade i Örebro misstänkta för grovt narkotikabrott. Via tullkriminalen fick polisen också underrättelse om en person bosatt i Norge, som tullen grep i samband med att han försökte smuggla 13 kg kokain från Göteborg till Norge.

– Han dömdes under hösten och avtjänar nu ett sexårigt fängelsestraff. Vi kunde i via ett samarbete mellan polisen och tullen hitta kopplingar till den här mannen i vårt ärende, säger Johan Ekström.

Stora mängder

Utöver det konkreta beslaget i lägenheten har polisen genom ett omfattande utredningsarbete, kunnat knyta den nu åtalade mannen i Göteborg till ytterligare 93 kilo kokain, som på olika sätt har hamnat i andra händer.

– Den här personen har sålt och hanterat en stor mängd narkotika. Genom beslaget har vi kunnat bidra till att minska narkotikaflödet i samhället. Samtidigt är det också narkotika till ett omfattande värde. Pengar som annars kunde ha gått till att finansiera den organiserade brottsligheten, säger Johan Ekström.

Mannen står nu åtalad i Göteborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott genom att ha hanterat totalt 149 kg kokain och han riskerar upp till tio års fängelse.

− Det handlar totalt sett om väldigt stora mängder narkotika som den här personen har hanterat och det är ett omfattande utredningsarbete. Det finns en stark bevisning och jag skulle säga att vi har ett gott utgångsläge för en fällande dom, säger kammaråklagare Peter Larsson vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.