Sju personer åtalas för grovt bedrägeri i Märsta

Idag väcktes åtal vid Stockholms tingsrätt mot sju personer misstänkta för grovt bedrägeri samt medhjälp till grovt bedrägeri. Flera av de åtalade har starka kopplingar till grov organiserad brottslighet med bas i Sigtuna kommun.

Åtalet rör två fall av grovt bedrägeri samt medhjälp. Under 2019 har bolån samt bilkrediter tagits med hjälp av falska handlingar. Utredningen visar att den huvudmisstänkta mannen samt dennes hustru haft hjälp av flera personer med stark förankring i samhället.

– Gemensamt för de åtalade individerna är deras förankring i Sigtuna kommun och förundersökningarna är ett resultat av en riktad satsning mot den grova organiserade brottsligheten i Stockholm, säger Towe Skjöld vid polisens regionala utredningsenhet i Stockholm.

I mars 2020 greps en man i 40-årsåldern med starka kopplingar till den organiserade brottsligheten i Sigtuna kommun, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Mannen begärdes häktad men släpptes vid häktningsförhandlingen. Misstankarna kvarstod dock och polisens utredningar är nu slutförda.

Förutom huvudaktören åtalas alltså även hans fru, en auktoriserad revisor, en verkställande direktör i bilbranschen samt flera andra tidigare ostraffade personer.

– Brottsligheten skapar otrygghet i området och därför jobbar vi hårt mot bland annat det kriminella nätverket. Vi är här för att stanna och fortsätter med ökat tryck tillsammans med andra samhällsaktörer, säger Christoffer Bohman, chef för lokalpolisområde Sollentuna.