Tre gripna vid dopningsinsats i centrala Stockholm

I veckan har Norrmalmspolisen genomfört en insats mot dopning på gym i centrala Stockholm. Tre personer greps misstänkta för dopningsbrott samtidigt som polisen beslagtog tusentals dopningsklassade preparat, vapen, narkotika och en större summa pengar.

Insatsen mot dopning har pågått i två dagar med ett gott resultat. Tre gymägare har frihetsberövats misstänkta för dopningsbrott.

Vid efterföljande husrannsakningar har polisen beslagtagit stora mängder dopningsklassade preparat, sprutor och ampuller, narkotika, vapen och över 100 000 kronor som polisen misstänker kommer från försäljning av dopningsklassade preparat.

– Flera frontfigurer och förebilder i gymvärlden har under insatsen testats positiva för dopning. Tre av dem frihetsberövades initialt men har efter förhör och utredningsåtgärder släppts, säger Ted Eriksson, en av insatsledarna för insatsen.

Insatsen mot dopning är den andra på kort tid i Stockholm city. Bakgrunden till insatsen är att polisen har fått kännedom om att flertalet gym har en dopningsproblematik.

– Inledande misstankar om dopningsbrott har lett till att vi har rapporterat narkotikabrott, vapenbrott, penningtvätt, brott mot läkemedelslagen och beslagtagit vapen. Det är inte är en bra kombination att bruka dopning och narkotika och samtidigt inneha vapen, säger insatsledare Philip Olander.

Insatsen syftar också till att öka kunskapen om dopningsbrott och dess problematik inom polisen, för att så vis öka möjligheterna att effektivt arbeta med det i vardagen.

– Vi har märkt en normaliserad syn på dopingmedel bland träningsprofiler och influencers som är förebilder. De förespråkar ett rent och sunt leverne och är reklampelare för stora företag som säljer kosttillskott för att folk ska må bra, men i det dolda brukas en mängd olika anabolapreparat, konstaterar Ted Eriksson och Philip Olander.

Resultat av insatsen

  • 3 personer gripna misstänkta för bland annat innehav av dopningspreparat
  • 12 misstankar om dopningsbrott
  • 4 misstankar om innehav av dopningspreparat
  • 4 misstankar om narkotikabrott, eget bruk
  • 3 misstankar om narkotikabrott, innehav
  • Beslag av 3 gevär och 1 pistol
  • Beslag av 6 000 dopningsklassade piller, cirka 1 000 narkotikaklassade tabletter, sprutor och ampuller för dopningspreparat
  • Beslag av drygt 100 000 kr från misstänkt försäljning av dopningspreparat
  • En anmälan till socialtjänsten vid kännedom eller misstanken om att ett barn far illa (SOL14) då den berörde är vårdnadshavare av minderåriga barn och samtidigt brukar dopningspreparat samt innehar droger i hemmet