Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

Tre personer döms för misshandel med hatbrottsmotiv i södra Stockholm

En pojke under 15 år misshandlades i oktober i ett garage i södra Stockholm. Tre personer döms nu för misshandel med hatbrottsmotiv.

Det var den 28 oktober som en pojke under 15 år hade stämt träff med en jämnårig person i ett garage i södra Stockholm. Plötsligt dök ytterligare tre personer upp vilka kände personen som målsägande skulle träffa. Målsägande fick motta sparkar samt frågor upplevts som kränkande.

– Förstahandsåtgärder som utfördes på plats i form av poliser som tidigt ställde rätt frågor var en avgörande framgångsfaktor, där identifiering av brottstypen gjordes i ett tidigt skede säger Anders Nilsson, chef för ungdomsgruppen vid polisen i Globen.

Polisen lyckades säkra avgörande bevisning i form av övervakningsfilm och kunde med hjälp av ordningsvakter i centrum identifiera de fyra gärningspersonerna som sedan kunde gripas. Personen som lockade målsägande till platsen släpptes senare på grund av dennes unga ålder.

– De initiala utredningsåtgärderna möjliggjorde för utredarna att ta vid och genomföra utredningen med god effektivitet och engagemang. Den fällande domen bör ses som ett resultat av ett bra samarbete mellan polisen och våra samverkanspartners, säger Anders Nilsson.

De tre unga männen som är 18 år och yngre döms nu för misshandel med hatbrottsmotiv till ungdomstjänst, villkorlig dom respektive dagsböter kopplat till deras uppfattning om målsägandes sexuella läggning. De döms dessutom att betala ett skadestånd till målsägande på totalt 23 450 kronor, varav 15 000 kronor för kränkning.