Åtal gällande omfattande narkotikasmuggling genom Europa

Idag väcks åtal mot två svenska män för omfattande narkotikasmuggling genom Europa. Ärendet har bland annat inneburit att svensk polis infiltrerat ett antal individer för att komma åt de högst upp i den kriminella organisationen.

Den 15 februari förra året greps tre personer i en koordinerad insats i både Stockholm och Portugal. Närmare 400 kilo cannabis samt en större summa pengar och andra tillgångar togs i beslag.

– Ärendet är resultatet av ett gediget och komplicerat polisarbete med särskilda spaningsmetoder, nu ser vi fram emot att få det prövat rättsligt. Huvudmålet med operationen är uppfyllt i och med att organisationens verksamhet avbrutits, och personer i toppskiktet nu åtalas, säger Christer Nilsson, chef för Noas utredningsenhet.

Noa har bedrivit utredningen sedan 2017, i syfte att lagföra grovt kriminella svenskar i utlandet, som organiserar narkotikasmuggling till Sverige i stor omfattning. Under arbetet har Noa samverkat med polisen i bland annat Portugal och Spanien, samt ett antal andra länder som varit indirekt berörda i ärendet.

Ärendet har haft namnet Operation Costa och har inneburit att svensk polis infiltrerat ett antal individer i syfte att komma högst upp i den kriminella organisationen, och på så vis inhämta tillräckligt med bevis för åtal gällande synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Arbetsmetoderna är reglerade, och både vår och åklagarens uppfattning är att infiltrationen har varit proportionerlig i förhållande till brottens allvarlighet, säger Christer Nilsson.

En person är sedan tidigare redan dömd i tingsrätten och sedermera hovrätten för synnerligen grovt narkotikabrott, två personer som är att anse som organisatörer åtalas nu.