Borås: Tre män dömda till fängelse för skottlossning på Norrby

Tre män döms till fängelse för inblandning i en skottlossning på öppen gata i stadsdelen Norrby.

Det var den 4 juli förra året som två skjutningar ägde rum i två av Borås särskilt utsatta område, Norrby och Hässleholmen. Den första inträffade i stadsdelen Norrby, i samband med ett bråk mellan flera personer. Den andra skottlossningen skedde en timme senare, på Hässle torg, där ett skott avfyrades i riktning mot en restaurang.

Den 8 januari kom domen gällande de åtta män som stått åtalade för inblandningen i den första skottlossningen på Norrby. Tre av männen döms till fängelse för grovt vapenbrott samt grovt olaga hot. Tre män döms till villkorlig dom för medhjälp till olaga hot och grovt vapenbrott. Två personer frikänns av tingsrätten i Borås.

De nu dömda männen fångades på bild via polisens egna övervakningskameror i området, vilket blev viktigt bevismaterial i rätten.

– Kamerabevakningen är ett effektivt verktyg för polisen. Den här utredningen visar vilken viktig roll kamerorna kan ha i utredningsarbetet för att vi ska kunna nå hela vägen till en fällande dom, säger Mattias Ramsö, lokalpolisområdeschef i Borås.

Två domar fastställda av hovrätt

Den 8 januari fastställde även hovrätten för västra Sverige, Borås tingsrätts fällande dom mot två ledande män i ett kriminellt nätverk på Norrby

En 37-årig man dömdes till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. En 26-årig man fälldes till nio månaders fängelse för medhjälp till grovt olaga hot.

– De två domarna är en viktig signal till individerna i de här nätverken. Om du begår brott blir konskevensen kännbara straff, säger Mattias Ramsö.