Fängelse för man som förgrep sig på barn och försåg andra med bilder och filmer

En man från Stockholms län har dömts till fängelse i två år och sex månader efter att ha begått flera sexualbrott mot ett barn under 15 år. Mannen dokumenterade övergreppen och skickade materialet till en person som utgav sig för att vara en kvinna.

Mannen som är i 50-årsåldern greps i somras efter att hans före detta partner hittat övergreppsmaterial i mannens telefon. Bilderna och filmerna föreställde sexuella övergrepp där ett barn under 15 år är målsägande.

Ett intensivt utredningsarbete tog vid och ärendet kom snabbt att växa. I förhör har mannen berättat att han via en dejtingsajt haft kontakt med en kvinna och att det är kvinnan som förmått honom att begå och dokumentera övergreppen. Det visade sig snart att kvinnan inte var någon kvinna utan en man som tidigare är dömd för bland annat våldtäkt mot barn. Mannen anhölls under hösten och är nu häktad och misstänkt för anstiftan till sexualbrott mot barn. 

– Brott mot särskilt utsatta brottsoffer har hög prioritet och i det här ärendet har två handläggare i princip jobbat med ärendet från start till mål vilket är en framgångsfaktor. Det har bland annat lett till att flera nya misstänkta och målsägande har kunnat identifieras i ärendet, säger Victoria Söderström, en av de två utredare vid sektionen för brott i nära relation i polisområde Stockholm syd, som arbetat med ärendet.

Ytterligare identifierade misstänkta och målsäganden

Gripandet av den nu dömde mannen och ”kvinnan” har lett till att ännu fler misstänkta och målsägande har kunnat identifieras och att ytterligare förundersökningar inletts. Vid genomgång av ”kvinnans” telefon kunde polisen se hur denne haft kontakt med flera andra personer via bland annat en mobilapp och att mannen haft ett väl upparbetat modus.  

Brotten som mannen dömts för är grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande samt barnpornografibrott.

Förutom fängelsedomen på två år och sex månader ska mannen också betala ett skadestånd på totalt 155 000 kronor till målsäganden.

Polisens arbete med brott mot barn och unga