Först på plats – nytt avsnitt av Polispodden Umeå

Hur är det att komma först till platsen för en allvarlig olycka eller ett grovt brott? Lyssna på det andra avsnittet av Polispodden Umeå och möt polisen Lisa Rydelius som minns tillbaka på ett ärende där en skadad persons liv låg i hennes händer.

Ingripandepoliserna Ofelia Johansson och Victor Öberg har bjudit in sin kollega Lisa Rydelius till poddstudion för att prata om hur det är komma som första patrull till en plats där något allvarligt nyss hänt, där deras första insats kan vara avgörande för att rädda liv. Lisa Rydelius berättar om ett ärende där hon minns.

– Jag och min kollega fick ett utrop om en person som hade blivit svårt knivskuren. Vi blev direkt väldigt inriktade på den uppgift vi skulle lösa, men visste först inte exakt vart vi skulle åka då anmälaren var väldigt chockad och inte kunde ange exakt adress. Väl på plats möttes vi av en kaosartad situation med en svårt skadad person. Som första polispatrull ska vi både försöka reda upp allt som sker i den stunden och samtidigt försöka ta reda på vad som har hänt innan vi kom dit.

I avsnittet diskuteras även hur det är att åka på en utryckning utan att riktigt veta vad som väntar på platsen dit man ska, samt om hur det viktiga lagspelet med kollegorna fungerar.

– Det är få förunnat att få ha ett jobb där man får möjlighet att faktiskt rädda liv, klara upp ett grovt brott eller möjlighet att hindra en person från att göra illa sig själv. Jag kan ibland uppleva stress när jag är först på plats, men samtidigt bär jag med mig en trygghet utav tidigare erfarenheter och med dem kommer en form av rutin, säger Lisa Rydelius om hur det är att jobba som polis.

Vad gäller när polisen kör bil?

Varje avsnitt avslutas med svaret på en vanlig fråga från allmänheten. Denna gång handlar frågan om vilka regler som gäller när polisen kör bil. Får polisen till exempel först köra om en bil på ett olämpligt ställe för att direkt därefter stanna vid ett rödljus?

Lyssna på avsnittet

Du hittar avsnittet på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.

Tidigare avsnitt av Polispodden Umeå

  1. En vanlig dag i Umeå
    Poddens första avsnitt handlar om hur en vanlig dag som polis i Umeå ser ut och vad poliserna i yttre tjänst arbetar med när de inte åker på larm.
  2. Först på plats
    Hur är det att komma först till platsen för en allvarlig olycka eller ett grovt brott? IGV-polisen Lisa minns tillbaka på ett ärende där en skadad persons liv låg i hennes händer.
  3. Alkohol och droger i trafiken
    Om polisens förebyggande arbete mot alkohol och droger i trafiken. Trafikpolisen Gabriella Varodell berättar att mer än en begravning varje vecka året runt sker på grund av alkohol och droger i trafiken, och svarar på vad som sker när misstanke om rattfylleri uppstår.