Sju män döms i sugardejtingärende i Stockholm

Sammanlagt åtalades tio män för köp av sexuell handling av barn. De misstänktes ha betalt en flicka under 18 år för sexuella handlingar. Sju av männen döms nu och tre frias.

Männen spårades genom uppgifter som bland annat fanns i målsägandes mobiltelefon. Samtliga är mellan 37 och 57 år och kommer från olika håll i Sverige. De lever under vad som kan betecknas som ordnade förhållanden. De flesta är också hemmahörande i Stockholms län.

I utredningen har det framkommit att alla konversationer mellan männen och målsägande började på en så kallade sugardejtingsida på nätet men att det sedan snabbt gick över till andra forum där det handlade om pengar mot sexuella tjänster.

Martina Hildebrand på Människohandelssektionen hos polisen i region Stockholm, som jobbat med ärendet, är nöjd med domen:

– Vi ser i vårt jobb ute att denna problematik ökar bland unga, det hör vi bland både unga tjejer och killar vi möter. Det här rör sig om hänsynslöst utnyttjande av barn och unga där dessa män med löften om pengar och prylar lurar unga in i sexhandeln. De flesta vi möter har råkat ut för olika övergrepp i sitt liv och använder detta som ett självskadebeteende.

Problematiken med sugardejting ökar

Målsägande i detta ärende var en ung kvinna som polisen i augusti 2019 träffade i samband med uppsökande arbete i Stockholm gentemot unga i prostitution eller på väg in i prostitution. Ett arbete som sker tillsammans med socialtjänsten. En del i arbetet är att söka upp de unga personer som annonserar på till exempel sugardejtingsidor på nätet.

Sju av de tio dömdes för köp av sexuell handling av barn. Samtliga fick påföljden villkorlig dom och dagsböter i omfattningen 5000 till 14000 kronor. En av männen dömdes till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst vilket enligt domen motsvarar två månader i fängelse.

– Jag ser det som viktigt att de som blev dömda, blev dömda för köp av sexuell handling av barn och inte köp av sexuell tjänst. Det är viktigt för det framtida arbetet. Det här är lite som den nya tidens prostitution och det är uppenbart att denna typ av sidor är inkörsporten för många unga människor in i prostitution. Även om det är 18-års gräns så är det inget som kontrolleras, säger Martina Hildebrand. 

Fakta

Enligt den lagstiftning som gällde fram till sista december 2019 ska den som förmår ett barn som inte fyllt arton år att mot ersättning företa eller tåla en sexuell handling, dömas för köp av sexuell handling av barn till böter eller fängelse i högst två år.

En lagändring som innebär en skärpt syn på brottet skedde den 1 januari 2020. Lagändringen innebär att den som, i annat fall än som avses tidigare i 6 kap.§9, förmår ett barn som inte fyllt arton år att mot ersättning företa eller tåla en sexuell handling, döms för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling till fängelse i högst fyra år. Minimistraffet höjs från böter till fängelse.