Stulen konst värd miljoner återfunnen

Återfunnen tavla.

Målningen Margareta, av konstnären Bror Hjorth, är en av tavlorna som återfunnits. Bild: Polisen

Tre tavlor till ett värde av miljontals kronor, som stals vid ett inbrott i Bror Hjorths Hus i Uppsala 2017, är återfunna tack vare polisens arbete i ett ärende om grovt häleri.

De tre tavlorna med ett värde av miljontals kronor, som stals vid ett inbrott i Bror Hjorths Hus i Uppsala 2017, är återfunna.  

– Det är tack vare en kortare spaningsinsats och ett intensivt utredningsarbete i ett ärende gällande grovt häleri som polisen nu återfunnit tavlorna, säger Christer Nilsson, chef för nationella operativa avdelningens utredningsenhet.

Polisen har genomfört ett antal husrannsakningar på olika platser i Sverige och ett flertal personer är misstänkta i ärendet.

Ärendet om grovt häleri utreds av polisens artskydds- och kulturarvsbrottsgrupp på Nationella operativa avdelningens utredningsenhet, och leds av åklagare vid riksenheten mot internationell- och organiserad brottslighet. Artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen är specialiserade på brottsutredningar relaterade till kulturarvsområdet, och har funnits på nationell nivå sedan 2016.

Artskyddsbrott - så jobbar polisen