Invånarnas samtal ledde till gripanden i Huddinge- och Botkyrka kommun

Samtalen kom från Vårby och Slagsta och handlade om parkerade bilar, män och katalysatorer. Samtalen ledde till två pågående utredningar där sex män är frihetsberövade.

Fyra av männen greps vid 02-tiden den 9 juli i Vårby, Huddinge kommun, efter att en invånare reagerat på att männen visat intresse för en parkerad personbil. Polisen stoppade den personbil som de mötte när de kom fram till Solhagavägen. De fyra männen greps misstänkta för försök till stöld och är sedan den 11 juli häktade på sannolika skäl misstänkta för brottet efter beslut av Södertörns tingsrätt.

Vid 10-tiden samma dag fick polisen samtal om att två män flyttade katalysatorer mellan två bilar i Slagsta. Männen greps och 20 katalysatorer togs i beslag. De greps och häktades den 11 juli på sannolika skäl misstänkta för häleri.

Tips för att försvåra för tjuven:

  • Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
  • Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
  • Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
  • Om du säljer en bil, även om den är av mindre värde; säkerställ att ägarbytet registreras.

Tipsa Polisen

Via videomaterial från tidigare brott i andra delar av landet framgår det att 30 sekunder kan vara nog för tre personer att tillgripa en katalysator från en bil. På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Brottet kan ske mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara mekar med sin bil. Var uppmärksam och kontakta polisen.

Ring 112 vid pågående brott eller ring 114 14 om du observerat något.