Många bröt mot trafikregler vid kontroll av elsparkcyklar

Under tisdagen bötfällde polisen 14 personer under en halvtimme vid en kontroll av elsparkcykel och cykel på Skeppsbron. Antalet elsparkcyklar på Stockholms gator ökar för varje år och många förare följer inte trafikreglerna.

Trafikkontrollen utfördes av polisen på Södermalm och ägde rum i höjd med Kungliga slottet. De flesta brotten handlade om paråkning på elsparkcykel.

– Reglerna är glasklara. Skjutsar man på elsparkcykel väntar 500 kr i böter och fem år i belastningsregistret, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl på Södermalm.

I flera fall handlade det om vuxna som paråker med yngre barn som saknar hjälm.

– Det är ett märkligt fenomen. Man inte bara struntar i förbudet att skjutsa, utan bortser även helt från säkerheten. På cykel är det en självklarhet med både barnstol och hjälm, men på elsparkcyklar är det säkerhetstänket som bortblåst, säger Fredrik Ehrström.

Under kontrollen uppdagades också flera rödljuskörningar av både cyklister och elsparkcyklister. Där är bötesbeloppet betydligt högre: 1500 kr.

Flera kontroller är att vänta framöver. Trafiksäkerhetsarbetet är prioriterat av polisen oavsett om det sker på bilvägar, trottoarer eller cykelbanor.

Fakta: Det här gäller för elsparkcyklar

  • En elsparkcykel klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim. Överstiger fordonet 20 km/tim gäller helt andra regler (se länken till Transportstyrelsen nedan).
  • Det är inte tillåtet att skjutsa på elsparkcykeln.
  • Barn under 15 år måste bära hjälm.
  • Fordonet ska vara utrustat med broms och ringklocka.
  • Vid mörkerkörning ska fordonet ha reflexer och belysning fram och bak.

Mer information vad som gäller för elsparkcyklar hittar du på Transportstyrelsens webbplats