Om polisens arbete på krogen i Polispodden Stockholm

Nasim Caspillo samordnare på STAD, Stockholm förebygger alkohol och drogproblem och Felicia Alonzo polis i lokalpolisområde Globen.

I Polispodden Stockholm hör du om polisens arbete på krogar, med Nasim Caspillo samordnare på STAD, Stockholm förebygger alkohol och drogproblem och Felicia Alonzo polis i lokalpolisområde Globen. Bild: Polismyndigheten

Polisen ser i sommar ett ökat tryck i utelivet i Stockholm och på Gotland med lättade restriktioner och längre öppettider. I podden hör du om hur polisen arbetar och samverkar, för att du ska få en så trygg och bra kväll som möjligt.

Fest och fylla är ofta en del av en kväll på krogen. Men vad gör polisen om du blir för full på krogen? Vilket är krogarnas ansvar för servering av alkohol? Och hur arbetar och samverkar polisen mot narkotikabrott på krogen?

I Polispodden Stockholm hör du Felicia Alonzo, polis i lokalpolisområde Globen. Hon berättar om sitt polisarbete ute i nattlivet och med tillsyner. Du hör även Nasim Caspillo samordnare på STAD, Stockholm förebygger alkohol och drogproblem. Hon samverkar med polisen och med krogpersonal, bland annat för ansvarsfull alkoholservering och med projektet ”krogar mot knark”.

Brott kopplade till alkoholskonsumtion på krogen

Det finns koppling mellan alkoholkonsumtion och brottslighet. Om det berättar Felicia Alonzo i podden:

– Det finns några exempel på brott där vi ser en tydlig koppling där alkoholkonsumtion påverkar brottslighet. Det är bland annat misshandel, sexualbrott – det vill säga sexuella ofredanden och våldtäkt, skadegörelse och brott i nära relation.

Hon menar vidare att antalet brott vanligtvis är hög i det lokalpolisområde där hon arbetar i arenaområdet vid Tele2 Arena och Avicii Arena (tidigare Globen) med mycket nattklubbar, konserter och andra evenemang. Det rör sig om brott i offentlig miljö, framförallt våldsbrott och skadegörelse.  

– Denna brottstatistik har sjunkit drastiskt i och med att krogarna har stängt under pandemin. Så det förväntar vi oss att den här brottstatistiken kommer att öka igen i samband med att krogarna ännu mer öppnar upp sina verksamheter, säger Felicia Alonzo.

Till krogbesökare säger Nasim Caspillo på STAD:

– Ha kul men med omsorg. Även om man lättar på restriktionerna, lyssna på personal och gå inte över gränsen. Alla vill gå ut och minnas det som en trevlig upplevelse.

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm. 

Lyssna på podden:

Webb: Polisens arbete på krogen

Spotify: Polisens arbete på krogen

Acast: Polisens arbete på krogen

Apple Podcasts: Polisens arbete på krogen

(Prenumerera på Polispodden Stockholm i din podcast-app så får du upp kommande avsnitt direkt när de publiceras.)